ЛКК може встановлювати інвалідність дитині під час війни дистанційно

ЛКК може встановлювати інвалідність дитині під час війни дистанційно

Міністерство охорони здоров’я України зазначає, що на період дії воєнного стану суттєво спрощено процедуру встановлення та продовження інвалідності як для дорослих, так і для дітей.

«Медико-соціальна експертиза проводиться дітям, батьки яких звертаються для встановлення інвалідності за направленням лікаря до лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) після проведення діагностичних, лікувальних і реабілітаційних заходів та за наявності відомостей, що підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлених захворюваннями, наслідками травм чи вродженими вадами, які спричиняють обмеження життєдіяльності. Також визначено показання, які дають право на одержання державної соціальної допомоги на дітей з інвалідністю віком до 18 років строком на 2 роки, на 5 років і до 18 років. Після досягнення 18 років дитина з інвалідністю направляється лікарсько-консультативною комісією для проходження медико-соціальної експертизи на медико-соціальну експертну комісію відповідного профілю», — йдеться на сайті Уряду.

Важливо, що на період дії воєнного стану, наказом МОЗ № 496 про «Деякі питання надання первинної медичної допомоги в умовах воєнного стану» надавачам первинної медичної допомоги доручено забезпечити надання первинної медичної допомоги та медичної допомоги пацієнтам у невідкладному стані з числа переміщених осіб. Надавачі первинної медичної допомоги, до яких звернулася внутрішньо переміщена особа, у тому числі батьки дитини, не мають права наполягати на необхідності укладання з ними декларацій.

Відповідно, підстави вимагати укладання декларації між пацієнтом з числа внутрішньо перемішених осіб та лікарем, який направляє дитину на ЛКК, відсутні.

Для того, аби спростити проведення медико-соціальної експертизи урядом України прийнято постанову КМУ № 225, яка передбачає встановлення інвалідності особам, які звертаються для встановлення інвалідності у період дії воєнного стану заочно та незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування особи.

Таким чином, у разі коли дитина з інвалідністю, якій виповнилося 18 років, не може прибути на огляд до медико-соціальної експертної комісії, така комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії.

Проведення медико-соціальної експертизи за направленням лікарсько-консультативної комісії здійснюється незалежно від місця реєстрації, проживання або перебування особи, що звертається для встановлення інвалідності.

Крім того, на період дії воєнного стану, для отримання соціальних виплат особам з інвалідністю проходити повторний огляд для підтвердження інвалідності не потрібно, оскільки, згідно з постановою КМУ № 390, термін дії інвалідності та індивідуальна програма реабілітації (ІПР) подовжено на період дії воєнного стану.

Строк проходження повторного огляду, який припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк не пізніше шести місяців після його припинення/скасування.

Діти та дорослі з інвалідністю мають можливість отримувати, відповідно до індивідуальної програми реабілітації, без проходження повторного огляду лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) чи медико-соціальної експертної комісії МСЕК:

  • соціальні виплати;
  • реабілітаційні послуги та допоміжні вироби (милиці, ходунки, крісла колісні);
  • засоби інконтиненції, наприклад, памперси, катетери тощо;
  • освітні послуги;
  • відповідні пільги.

Діти з інвалідністю мають можливість пройти медичне обстеження для проведення повторної медико-соціальної експертизи протягом шести місяців після припинення/скасування воєнного стану. Це дає можливість забезпечити соціальний захист та реалізацію реабілітаційних заходів дітям з інвалідністю на період дії воєнного стану на території України.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Мобілізація: у Хмельницькому ОТЦК та СП розповіли, що знадобиться військовому
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Хмельниччина адаптувалася до воєнного стану
На Хмельниччині звітували про виконання обласного бюджету за 2023 рік
На Хмельниччині спалювання сухостою можуть розцінити як «диверсію»
У місто на Шепетівщині можна буде в’їхати виключно через блокпости

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX