Тарифи, пенсії, умови від банків, мобільний зв’язок: що зміниться із 1 червня

Тарифи, пенсії, умови від банків, мобільний зв’язок: що зміниться із 1 червня

Від початку літа в Україні набуде чинності низка законодавчих ініціатив, які торкнуться більшості українських громадян. Що зміниться від 1 червня 2022 року — у матеріалі ТСН.ua.

Здорожчання вартості опалення

Від 1 червня 2022 року компанія «Нафтогаз Трейдинг» планує підвищити ціни на газ. Підвищення це — в рамках трирічних договорів і стосується підприємств теплової комунальної енергетики. Проте на тарифах для населення це не повинно позначитися. Ціна виросте в понад 3 рази — 29,392 тис.грн/тис. куб. м (з ПДВ). Про це пишуть «Українські новини» з посиланням на джерело на ринку газу та проєкт рішення.

Які ціни будуть встановлені згідно з документом:

  • від 1 червня 2022 року до 31 травня 2023 року (з фіксованим обсягом) — 24 356,38 гривні без ПДВ за 1 тис. куб. м, однак з урахуванням послуги на транспортування та коефіцієнта, який застосовують при замовленні потужності на добу вперед вартість складе 29 391,55 гривні/тис. куб. м з ПДВ;
  • червень 2022 року (без фіксованого обсягу) — 24 434,67 гривні без ПДВ за тис. куб. м, а з урахуванням послуги на транспортування та коефіцієнта, який застосовують при замовленні потужності на добу вперед вона складе 29 485,5 гривні/тис. куб. м з ПДВ;
  • від 1 червня 2022 року до 21 грудня 2022 року (з фіксованим обсягом) — 13 658,42 гривні без ПДВ за тис. куб. м, а якщо враховувати послугу на транспортування та коефіцієнт, який застосовують при замовленні потужності на добу вперед тоді вартість буде 16 554 гривні/тис. куб. м з ПДВ.

Тарифи на комуналку (електроенергія і вода)

Тарифи на електроенергію для населення залишаться без змін, так як було вирішено їх «заморозити» на період дії воєнного стану. Тобто вони залишаться такими:

  • 1,44 грн/кВт·годину — при розмірі споживання до 250 кВт·годин;
  • 1,68 грн/кВт·годину — при розмірі споживання понад 250 кВт·годин.

Тарифи ж на воду будуть встановлюватися місцевими водоканалами. Однак вони будуть затверджуватися НКРЕКУ. Про якісь зміни в тарифах на водопостачання відомостей не було.

Нові умови від ПриватБанку та інших банків

Більшість банків від 1 червня 2022 року скасовує кредитні канікули і повертає старі відсотки по кредиткам.

В ПриватБанку вирішили повернути «Оплату частинами» та деякі інші програми, а також скасувати кредитні канікули. Тобто, якщо клієнт «переступив» через пільговий період, щомісяця потрібно буде вносити обов’язковий платіж за кредитом. Однак тут вирішили стимулювати українців здійснювати платежі вчасно і ввели нове правило: якщо платити хоча б 5 % заборгованності, пільгова ставка залишиться.

Також в ПриватБанку зазначили: «Пільгові умови обслуговування зі ставкою 1,7 % на місяць діятимуть до кінця серпня, якщо клієнт вчасно вносить обов’язковий щомісячний платіж у розмірі 5 % від суми заборгованості. Інакше відсотки нараховуватимуться за стандартними ставками 3,4 % (для карток «Універсальна Gold») і 3,5 % (для карток «Універсальна»). Особливі умови обслуговування після завершення кредитних канікул 1 червня 2022 року діятимуть також для військовослужбовців та осіб, які постраждали внаслідок воєнної агресії Росії».

В Monobank від 1 червня 2022 року можна буде збільшити кредитний ліміт. Однак, якщо клієнт захоче це зробити, доведеться погодитися на підвищення ставки з 1,6 % до 3,1 %.

В Ощадбанку також скасували кредитні канікули для фізичних осіб та бізнесу.

Пенсії

У перший місяць літа не зміниться алгоритм нарахування та отримання коштів. Як заявила міністерка соцполітики Марина Лазебна, в Україні профінансовано 100 % субсидій, пенсій, виплат на період воєнного стану. Тобто не варто очікувати на затримки у виплаті пенсій у червні 2022 року. Підвищувати пенсійні виплати на початку літа не будуть.

Закриття послуг від Київстар

Від 1 червня компанія Київстар закриває три популярні пакети послуг. Зокрема, йдеться про «4G 10000 МБ», «Бонусні 1000» та «Бонусні 3000 МБ». Про це оператор додатково повідомить всіх клієнтів за допомогою смс-повідомлень.

Зміни, які торкнуться українських біженців в ЄС

Кілька країн Євросоюзу вирішили змінити правила проїзду українських біженців та скасувати безкоштовний проїзд. Від 1 червня 2022 року в Польщі, Болгарії, Чехії, Швейцарії та Німеччині проїзд на безкоштовній основі буде скасований, хоча додатково встановлять знижені ціни. Наприклад, у Чехії проїзд будь-яким транспортом буде коштувати 7 євро.

В Польщі від 1 червня 2022 року українці зможуть безкоштовно їздити лише на деяких маршрутах. Зокрема з польських міст Дорогуськ, Хелм, Грубешев, Люблін, Загуж, Перемишль, Жешув, Ярослав.

В Німеччині придбати квиток на всі види громадського транспорту та в регіональних поїздах можна буде за 9 євро.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Матеріальна допомога від держави: в якому банку краще відкрити рахунок на соціальні виплати
Євген Руденко про майбутнє DeFi: переосмислення фінансів
Кредити для споживачів: у яких випадках їх варто брати?
Холодні батареї? Вимагайте відшкодування! Уряд затвердив Порядок перерахунку вартості комунальних послуг
Все, що потрібно знати про перерахунок військової пенсії у 2024 році
На Хмельниччині жінка судилася із Пенсійним фондом України

Читайте у цій рубриці



За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
Коштовні годинники, елітні авто та старі пожежні депо: цікаві лоти на держторгах
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Хто матиме право на відстрочку і «бронювання» – аналітики пояснюють закон про мобілізацію
Хмельницькобленерго закликає економити електроенергію у вечірні години
Переселенці на Хмельниччині та ще у двох областях можуть отримати гроші на оренду житла
FacebookTelegramViberWhatsAppX