Перекази між картками: що варто знати?

Перекази між картками: що варто знати?

Перекази на банківські рахунки чи картки стали вже давно звичною справою. Це зручно, швидко і безпечно. Але буває, що банк блокує картку чи грошову операцію. Чому так стається і як уникнути проблем, переказуючи гроші, розповідає Центр громадського моніторингу та контролю.

Не більше 5 тисяч анонімно

За законом, без підтвердження особи можна переказувати 5 тисяч грн. Це стосується поповнення рахунків через термінали самообслуговування чи банківські каси. Більші суми потребують авторизації. Але це не означає, що слід одразу йти до банку з паспортом. Для власників карток є значно простіший шлях.

Українці, які мають банківські рахунки (зарплатні, пенсійні, кредитні чи стандартні картки), можуть спокійно переказувати понад 5 тисяч гривень через термінали чи інтернет без додаткової ідентифікації. Але за умови, що використовують для переказів власні картки. У такому випадку банки вже мають всю інформацію про платника.

У Нацбанку також наголошують, що для платежів до 400 тисяч грн не потрібно підтверджувати походження цих коштів. Причому це стосується як поповнення власної картки, так і переказів родичам чи знайомим, а також оплати за товари і послуги.

Кількість переказів може бути обмежена

У більшості випадків банки мають обмеження за кількістю або сумою переказів, які можна здійснити впродовж конкретного періоду. Для прикладу, «Приватбанк» дозволяє фізособам-власникам карток Visa/Mastercard відправляти лише 100 переказів на місяць по Україні і 25 на місяць — за кордон. Так само впродовж місяця можна отримати лише 100 переказів із України і 30 — із закордону. За даними банку, більшість клієнтів не перевищують встановлені ліміти.

В «Ощадбанку» є також обмеження для переказів за день: не більше п’яти. Крім того, є ліміт у 50 переказів на місяць для однієї картки.

Комісія за операцію

Переважно банки стягують комісію за послуги з переказу коштів. Так, «Ощадбанк» бере 5 грн за операції між картками банку і 1 % + 5 грн за перекази на картки інших банків.

Перекази між картками «Приватбанку» безкоштовні. Але комісія за переказ з картки українського банку на картку «Приватбанку» становить 0,5 % від суми, але не менше 5 грн.

Кожен банк чи платіжна система мають власні правила, тому слід уважно читати умови переказів і враховувати суму комісії під час платежів. У деяких випадках вигідніше надіслати гроші на розрахунковий рахунок, аніж на платіжну картку.

Якщо картка на благодійність

Часто особисті банківські картки використовують для збору коштів на благодійність, як-от гроші на лікування, допомогу армії, підтримку притулку для тварин тощо. У такому разі власник картки може дуже швидко перевищити ліміт дозволених переказів на картку. Щоб цього не сталося, необхідно повідомити банк, що ця картка для благодійності. У свою чергу банк може попросити підтвердження, що ця картка використовується саме так.

Наприклад, клієнти «Приватбанку», які збирають гроші на чиюсь підтримку, можуть повідомити про це, зателефонувавши на гарячу лінію 3700 або написавши у чат «Допомога Онлайн». Після цього необхідно надіслати документи або посилання на соціальні мережі, де банк може перевірити благодійну мету збору. Якщо все гаразд, впродовж дня банк встановить безлімітний режим для благодійної картки.

Особисті картки — не для бізнесу

Часто підприємці використовують особисті картки для отримання безготівкової оплати за товар чи послугу. Особливо популярний цей спосіб розрахунків у віртуальних магазинах у соцмережах чи різноманітних онлайн-майданчиках для продажу товарів і послуг. Утім, такі грошові перекази є незаконними.

Відповідно до законодавства, фізичні особи-підприємці (ФОП) повинні мати окремий підприємницький рахунок у банку, до якого прив’язана платіжна картка. У такому разі кількість переказів по картці необмежена, а всі отримані гроші рахуються як дохід.

Водночас варто пам’ятати, що на бізнес-картку не можна робити перекази, не пов’язані із підприємницькою чи професійною діяльністю. Зокрема, це — перекази від друзів чи родичів, соцвиплати, пенсії, зарплата з іншого підприємства, цивільні доходи (гроші від продажу власного майна тощо), позики та інше.

Якщо все ж таки виникли проблеми із грошовим переказом, то не варто панікувати. Насамперед слід подзвонити на гарячу лінію банку й описати ситуацію. Номер гарячої лінії зазначений на звороті картки, а також на банкоматі вашого банку. Також цей номер можна знайти в інтернеті. Інший варіант дій — звернутися до найближчого відділення відповідного банку. І працівники установи допоможуть відновити доступ до картки чи рахунку.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Шепетівщині мешканці ведуться на вигадані соціальні виплати
Аферисти, використовуючи поширені схеми, виманили в мешканців Хмельниччини майже 120 тисяч гривень
Грошову допомогу за реєстрацію мав отримати чоловік із Хмельниччини, але натомість втратив свої 17 тисяч гривень
Мешканка Хмельниччини повелася на шахраїв, які представилися «кібербезпекою»
Матеріальна допомога від держави: в якому банку краще відкрити рахунок на соціальні виплати
На Хмельниччині жінка постраждала від шахрайської схеми із отриманням поштових відправлень

Читайте у цій рубриці



За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
Коштовні годинники, елітні авто та старі пожежні депо: цікаві лоти на держторгах
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Хто матиме право на відстрочку і «бронювання» – аналітики пояснюють закон про мобілізацію
Хмельницькобленерго закликає економити електроенергію у вечірні години
Переселенці на Хмельниччині та ще у двох областях можуть отримати гроші на оренду житла
FacebookTelegramViberWhatsAppX