Модна тенденція пивоварів дісталася Шепетівки
Ми неодноразово писали про заводи, комбінати та цехи, які раніше працювали у Шепетівці. Але що нам відомо про виробничі підприємства, що нині діють у нашому місті?
Цьогоріч у лютому розпочала діяльність Шепетівська крафтова пивоварня. Якщо раніше будь-які спроби журналістів потрапити на деякі виробництва Шепетівщини не увінчалися успіхом, то показати процес варіння пива запросив власник броварні Сергій Чугунов.
Ідея крафтового виробництва виникла у Сергія давно. Адже вперше із домашнім виробництвом він зіштовхнувся на заробітках у Європі. От тоді він і загорівся бажанням виробляти якісну продукцію власними руками.
— Уявлення як воно має виглядати і працювати виношував у голові років зо два. Увесь час ідеї записував у блокнот, — поділився Сергій Чугунов. — А от бажання виробляти пиво виникло випадково. Одного разу скуштував крафтове пиво карпатського виробника, і мені сподобалося. Виникло бажання і самому створювати якісний та доступний продукт.
Шепетівський виробник стверджує, що не використовує жодних ароматизаторів. Це й пояснює простий смак напою.
Перша кімната, у яку нас запросили, — бродильня. Це приміщення, де “живе” пиво до розлиття. Висока температура повітря підтримується спеціально, аби в бродильних ємкостях дозрівав напій.
— Відповідні прилади показують, чи вибродили цукри. Процес відбувається у закритій посудині, відкривати не бажано, бо живе пиво боїться мікробів, — пояснив Сергій Чугунов.
Ще одним доказом того, що «Шепетівська бочка» таки виготовляється у цеху, а не переливається з однієї тари в пляшку з етикеткою, — мішки з солодом. Його підприємець купує на солодовому заводі, що в Славуті. Дріжджі використовує для напою французького виробництва.
Пиво починається із доброї води та якісних складових.
— У процесі варіння я використовую шепетівську воду, — сказав Сергій. — Як свідчить її аналіз, то вона дійсно якісна і навіть трішечки краща, аніж зазначив у характеристиці міський водоканал. Звісно, водичка проходить додаткову фільтрацію, аби нічого зайвого не потрапило у готовий продукт.
Справляється шепетівський бровар майже сам. Головний його учень та помічник — кохана.
— Насправді я кожну пляшку знаю в обличчя, бо ж особисто наповнюю, — трохи жартома каже Сергії. — В тому й полягає поняття крафтового виробництва. Це як хенд-мейд, але про пиво.
Одна варка — це 300 літрів готової продукції. Її термін придатності — 7 діб. Попри те, що розпочинається літній сезон, а прохолодний напій користуватиметься попитом, Сергій не планує виробляти розливне кегове пиво.
— «Шепетівська бочка» має особливу «бульку», яка є наслідком природного процесу ферментування та карбонізації пива. Мій метод настільки дідівський, що пиво не потрібно додатково догазовувати, — переконує виробник.
Більше інформації про тонкощі крафтового виробництва пива у Шепетівці дивіться у відео:
Сергію,ти великий молодчинка!Так тримати!Успіхів!Люди,пийте якісне!
Дуже смачне пиво!Молодець,Сергій!Успіхів і удачі!
Хлопчина молодець, самі пили і вам радимо скуштувати!