Шепетівську ЦРЛ та вузлову лікарню вимушені об’єднати?

Шепетівську ЦРЛ та вузлову лікарню вимушені об’єднати?

Про це та інші проблемні питання, що виникли в галузі медицини, говорили на засіданні «круглого столу» в Шепетівській РДА 28 березня.

В засіданні взяли участь голова райдержадміністрації Роман Підопригора, голова районної ради Петро Дзяворук, заступник голови ради Артур Мовсісян, помічник народного депутата України Романа Мацоли — Ірина Топчій, депутат Хмельницької обласної ради Микола Дячук, головний лікар Центральної районної лікарні Валентина Савчук та голова профспілкового комітету Галина Василик, головний лікар Вузлової лікарні Валерій Хрищатий та голова профспілкового комітету Людмила Ворощук, депутати районної та міської рад, голови ОТГ та сільських рад.

Шепетівську ЦРЛ та вузлову лікарню вимушені об'єднати?

Неспроможність району утримувати лікарню

В процесі реформи системи охорони здоров’я надзвичайно важливо поліпшити якість надання медичних послуг, зміцнити матеріально-технічну базу медичних закладів, яка потребує оновлення, та своєчасно і в повному обсязі виплачувати заробітну плату.

— Якщо в 2017 році дефіцит коштів складав 13 млн, то цьогоріч, станом на 28 березня, він складає понад 20 млн. Про які якісні медичні послуги ми можемо говорити, якщо всі залучені кошти йдуть на виплату заробітної плати?! — говорить Роман Підопригора.

Наразі в районі вже створено три ОТГ, відповідно, значно зменшилися надходження до місцевого бюджету, оскільки тепер вони зосереджуються на місцях.

Думку голови РДА підтримав і голова районної ради Петро Дзяворук. Він наголосив на тому, що ситуація наразі дійсно складна.

Шепетівську ЦРЛ та вузлову лікарню вимушені об'єднати?

— За три останніх роки з бюджетів усіх рівнів (район, місто, область, держава) на галузь охорони здоров’я спрямовано понад 40 млн гривень. І все це, практично, на заробітну плату всім ланкам медицини. І це не дуже добре, бо нема коштів на розвиток галузі, що в сучасних умовах надзвичайно важливо.

Вузлову лікарню «скинули» на плечі району

Петро Францович також розповів цікаву історію вузлової лікарні.

— До 2015 року на теренах України їх було більше 70. В одну ніч уряд Арсенія Яценюка «скинув» ці лікарні на місцеві бюджети, залишивши в окремих містах на фінансуванні біля десятка, що говорить про якісь подвійні стандарти. Разом із тим, в той час ні «Укрзалізниця» із її керманичами, ні наші залізничники, ні керівники Вузлової лікарні станції Шепетівка нікуди не зверталися, нічого не робили, аби повернути важливий заклад назад у власність держави.

У травні 2015 року районна рада дала погодження на прийняття медичного закладу у власність територіальних громад Шепетівщини.

— Ми змушені були це зробити, бо сотні людей залишилися б без роботи, — розповідає далі голова районної ради. — При підписанні контракту з головним лікарем, ще тоді чітко аргументували, що будемо працювати й утримувати лікарню стільки, скільки зможемо, але може настати момент, коли нам це буде не під силу. На жаль, ситуація на сьогодні, як кажуть, патова. Сподіватися тільки на четверту частину районного бюджету, значить обманювати і себе, і людей. Хотілося б, щоб, враховуючи важливість стратегічного значення станції Шепетівка, Кабінет Міністрів переглянув своє рішення і повернув Вузлову лікарню, або хоча б поліклініку, в державну власність.

З цього приводу підготовлено звернення депутата обласної ради Миколи Дячука до народних депутатів Верховної ради — Романа Мацоли та Андрія Шиньковича.

Що пропонують

— Слід зосередитись на питанні укрупнення та забезпечення належного рівня обслуговування громадян, але при цьому — зберегти професійний потенціал закладів, — пояснив Петро Францевич. — Можна, приміром, на базі залізничної лікарні залишити терапевтичне — пульмонологічне відділення, створити відділення хронічної неврології та хоспісне відділення. Але це мають відстоювати депутати. Проте найважливішим є зберегти максимум робочих місць, адже дефіцит кваліфікованих кадрів — надзвичайно болюче питання сьогодення.

Окрім того, в майбутньому пропонують також більш розширити добровільне медичне страхування, яке наразі практикують у Вузловій лікарні.

Підсумки засідання «круглого столу»

Під час обговорення учасники «круглого столу» висловлювали свої думки та пропозиції щодо оптимізації видатків на медичну галузь та покращення матеріальної бази закладів охорони здоров’я. Своє бачення продемонстрували головний лікар ЦРЛ Валентина Савчук та головний лікар вузлової лікарні Валерій Хрищатий. Депутатами міської та районної рад була підтримана пропозиція щодо створення одного потужного медичного закладу шляхом об’єднання вузлової та центральної районних лікарень.

Відтак, за результатами засідання на основі внесених пропозицій будуть розробленні конкретні заходи, які будуть внесені на розгляд сесії районної ради.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Шепетівщині вручили державні нагороди родинам загиблих воїнів
Посівна-2024: як справи у аграріїв Шепетівщини
У Шепетівці громадянам пропонують пройти 8 діагностичних процедур і не тільки
У Шепетівці відкрили Ветеранський хаб
Аграрії Шепетівщини підсилили мобільні вогневі групи ППО
Хай буде світлою пам’ять усіх захисників: на Шепетівщині рідні загиблих на війні отримали нагороди

Читайте у цій рубриці



На Шепетівщині очільник єпархії зібрав священників ПЦУ
Молодіжна рада Шепетівки знайомилася з писанкарством у майстерні «Кральова»
На Шепетівщині мешканці ведуться на вигадані соціальні виплати
У Шепетівці затвердили нові тарифи на ритуальні послуги
У медзакладі Славути оперували пацієнтку, залучивши команду лікарів-травматологів з Тернополя
Підприємство у Шепетівці отримало атестат про технічну компетентність
FacebookTelegramViberWhatsAppX