У лютому звільнили Шепетівку

У лютому звільнили Шепетівку

ІІІ (Початок на с. 1 →)

28 січня 1944 року

Досягнувши до 20:00 27.01.44 рубежу: табори, залізнична станція (півн.), відмітка 247,6, Лісн., що за 1200 метрів на схід від відмітки 247,6, дивізія продовжувала вести бій за оволодіння Шепетівки. До 23:00 27.01.44 центром і лівим флангом вийшла на рубіж залізниці з м. Судилків на Кам’янку.

Противник з рубежу залізниці, яка була підготовлена в інженерному відношенні до оборони, прицільним вогнем піхотної зброї при підтримці артмінометних засобів з глибини, намагався стримати просування наших частин, але стрімким ударом наших підрозділів: 507 сп — обходом з північного заходу у напрямку табори, школа (зараз ЗОШ № 4); 654 сп — в напрямку цукровий завод по центру; 496 сп — обходом з північного сходу в напрямку продовольчі склади, МТС. До кінця ночі 28.01.44 частини вийшли на рубіж: 507 сп — південно-західна околиця Шепетівки; 654 сп — двома стрілецькими батальйонами — південна околиця Шепетівки, маючи один стрілецький батальйон в районі церкви (біля цукрового заводу); 496 сп — південно-східна околиця Шепетівки.

Надана частинам артилерія, відставши в болотах північніше Шепетівки, в бойових порядках піхоти в період нічного бою за Шепетівку не діяла і з виходом частин на південно-західну, південну і південно-східну околицю Шепетівки не використовувалася.

Піхотні частини після виходу на вказаний рубіж приступили до закріплення досягнутого рубежу.

В 9:00 противник сконцентрував в районі Городище до 50 танків, 40–50 самохідних гармат і 60 автомобілів з піхотою, перейшов до активних дій і наніс контрудар в напрямку:

  • а) силою до 35 танків і двох батальйонів піхоти обходом з південного сходу між Шепетівкою і м. Судилків на залізничну станцію (півн.);
  • б) силою до 15 танків з самохідними гарматами і до батальйону піхоти — по центру міста;
  • в) силою 12 танків з самохідними гарматами, автоматниками і до батальйону піхоти обходом з південного заходу у напрямку на табори (район 5 містечка).

Дії танків і піхоти противник підтримував потужними артмінометними вогневими нальотами і діями важкої артилерії з глибини. Маючи чисельну перевагу в живій силі і техніці, противнику вдалося потіснити бойові порядки частин і частиною сил вклинитися на південну околицю Шепетівки. Організованою контратакою при підтримці вогню гаубичної артилерії з глибини, до 12:00 становище було відновлене.

В 13:00 противник провів другу атаку бойових порядків обходом Шепетівки з південного заходу і південного сходу і після впертого бою потіснив 507 сп, вклинившись в центральну частину міста в напрямку школа (ЗОШ № 4); інша група, яка провела атаку з південного сходу, почала тіснити підрозділи 496 сп. Одночасно танки, які прорвалися в напрямку школи (ЗОШ № 4), вийшли в тил двом батальйонам 654 сп і 496 сп, які оборонялися на південній околиці Шепетівки. В результаті впертого бою противнику до 14:00 вдалось відтіснити 496 сп, з’єднатися обом групам і оточити на південній околиці Шепетівки (район між цукровим заводом і ЗОШ № 4) два батальйони 654 сп. Внаслідок цього останні зайняли кругову оборону, відбиваючи атаки піхоти під дією сильного танкового вогню противника.

Частини дивізії, які були відкинуті другою атакою противника: 507 сп — силою до 30 танків, 496 сп — до 15 танків, які діяли разом з піхотою, до 16:00 з боєм закріпилася на рубежі: 507 сп — район таборів; 654 сп — одним батальйоном за 100 м на південь від залізниці навпроти напису 235,0; 496 сп — по залізниці в районі станції (півн.). До кінця світлого дня 28.01.44 спостерігалось підтягування і зосередження до 50–60 танків з піхотою в районі південної околиці Шепетівки, Сар, 232,8, що на південь від табору.

За день боїв дивізія понесла втрати: вбито — 130, поранено — 255, всього 385 чол. Роздавлено танками противника дві протитанкові гармати.

Противник втратив убитими і пораненими до 630 чоловік, підбито і знищено 18 танків, 11 самохідних гармат, 17 станкових кулеметів, 2 автомобілі. Взято в полон — 9 чол.

КП дивізії — район СКИП (північна околиця Шепетівки).

29 січня 1944 року

Дивізія нічними активними діями стрілецьких батальйонів (по одному від кожного полку) у ніч 29.01.44 висунулись вперед на 200–100 метрів, покращивши свої позиції. Одночасно активними діями з фронту забезпечила прорив і з’єднання зі своїм полком залишених в районі церкви південної частини Шепетівки оточених двох батальйонів 654 сп.

О 13:30 частини провели наступальний бій, маючи завдання вийти на південну околицю Шепетівки.

Противник на протязі ночі на 29.01.44 і в першій половині дня активних дій живою силою не проводив; в другій половині дня дрібними групами автоматників намагався просочитися через бойові порядки наших частин, але вогнем піхотної зброї був відкинутий назад. Артмінометні засоби противника проводили періодичні вогневі нальоти і методичний обстріл бойових порядків наших частин. Деякі танки і самохідні гармати, періодично висувалися вперед своїх бойових порядків, вели активний обстріл прямою наводкою. Спостерігалось курсування автомобілів і возів з вантажем з Плесни на Шепетівку.

Боєм і розвідкою встановлено, що перед фронтом дивізії основне угрупування сил противника розміщено у південній частині Шепетівки. Всього перед фронтом відмічено до 100 танків 7 танкової дивізії, які підсилювали в Шепетівці частини 291 пд німецької армії, — 504 і 505 пп. В ніч на 29.01.44 спостерігалося перегрупування сил противника. В боях за Шепетівку противник, за виключенням розвідувальних польотів, активних дій авіації не проводив. 29.01.44 літаками Ме-109 бомбив район станції (північна).

За день боїв дивізія втратила вбитими 141 і поранено 144 чол., всього — 285 чоловік.

Противник втратив: до 300 убитими і пораненими. Знищено 3 кулеметних точок. Взято в полон 7 чоловік.

30 січня 1944 року

Провівши перегрупування і зайнявши вказаний рубіж, частини дивізії проводили закріплення зайнятих оборонних ділянок, організувавши систему вогню і мінні загородження, підвозячи і поповнюючи боєприпаси.

Противник на протязі всієї ночі з 29 на 30.01.44 вів посилений обстріл з важкої артилерії бойових порядків частин дивізії з напрямку Городище, особливо активно діючи вогнем по районам північно-західна околиця Шепетівки і району залізнична станція (північна).

О 9:00 противник силою до роти автоматників, 10 танків і 4–6 самохідних гармат атакував підрозділ 2 батальйону 507 сп в районі будинків, що за 200 метрів південніше залізниці навпроти напису «235,0», який мав тактично вигідне положення і хороший огляд околиць Шепетівки. Після важкого бою до 11:00 противнику вдалося з великими втратами потіснити наші підрозділи і оволодіти районом цих будинків. Організованою контратакою 2 батальйону 507 сп при підтримці артвогню противник після впертого бою був відкинутий і батальйон до 13:30 повністю відновив положення, відбивши в подальшому дві атаки до 10 танків і більше роти підтягнутої з глибини піхоти.

Не маючи успіху після проведених двох коротких атак в напрямку цих будинків, противник, згрупувавшись південніше правого флангу 496 сп, в 14:30 силою 8 танків, до 5 самохідних гармат і ротою піхоти провів атаку в напрямку залізничної станції (північна), намагаючись збити бойові порядки 496 сп. Вогнем артилерії і піхоти атака була відбита. О 15:40 противник, підтягнувши ще до роти піхоти, провів другу атаку в цьому ж напрямку, яка вогнем піхотної зброї і масованим вогнем артмінометних засобів була також відбита з великими втратами для нього.

За день боїв дивізія втратила: вбитими — 32, пораненими — 58, всього 90 чоловік.

Противник втратив близько 130 солдатів і офіцерів, підбито 3 танки, знищено 6 кулеметних точок. Взято в полон 2 чоловіка.

КП дивізії — Климентовичі.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Підполковник поліції з Шепетівського РУП: Розслідування вбивств наших захисників – справа честі
«Земля три дні ворушилась… А потім все стихло»: спогади про закатованих у Шепетівці
На Хмельниччини виявили боєприпаси часів Другої світової війни
Нацисти 80 років тому спалили село на Шепетівщині
У цей день народилася одна з перших українок, що стала Праведницею народів світу
На Хмельниччині в урочищі Евеліна натрапили на боєприпас

Читайте у цій рубриці



«Земля три дні ворушилась… А потім все стихло»: спогади про закатованих у Шепетівці
На Хмельниччині після пожежі відкрився давній стінопис
На Хмельниччині пенітенціарна установа має власну 200-річну історію
Історія орденів і медалей в Україні: від княжих часів до незалежності
Нацисти 80 років тому спалили село на Шепетівщині
У цей день народилася одна з перших українок, що стала Праведницею народів світу
FacebookTelegramViberWhatsAppX