Шепетівчанин Бугай разом з іншими воїнами затримали бойовиків на Донбасі

Шепетівчанин Бугай разом з іншими воїнами затримали бойовиків на Донбасі

Для більшості жителів Шепетівки він — Микола Шафалюк, а от на передовій він відомий як Бугай. Дехто з журналістів навіть встиг його охрестити Котигорошком. Але мова наразі не про ім’я, а про досягнення. У неділю, 20 травня, саме Бугаю разом із побратимами вдалося захопили у полон трьох терористів та знищити ще одного. Про це повідомляє «Цензор.НЕТ».

Взводний 46 ОБСпП Микола (Бугай) Шафалюк про захоплення у полон трьох бойовиків: «Ми думали, що їх на позиції менше».

Він — неформальний командир групи правосєків, які два роки тому, після загибелі Василя Сліпака, легалізувалися у складі 54-ї ОМБр. Після виведення бригади з передової на полігон у добровольців загострився конфлікт із керівництвом підрозділу. Вони оголосили голодування і на чолі з Бугаєм перейшли до 46-ї ОБСпП «Донбас-Україна». У складі цього батальйону воюють і зараз.

Ось що Микола Шафалюк разом з іншими учасниками бою розповів Валерії Бурлаковій для «Цензор.НЕТ» про взяття у полон терористів.

Шепетівчанин Бугай разом з іншими воїнами затримали бойовиків на Донбасі

На фото Бугай — третій ліворуч

Штаб ООС повідомляє, що трьох полонених ви захопили у ході розвідувального рейду. Але волонтер Діана Макарова озвучує версію, згідно з якою передані СБУ бойовики просто заблукали… Як все було насправді, де їх затримали — біля наших позицій чи у тилу ворога?

— Полонених ми взяли на їхній позиції. Проводячи розвідку, ми вийшли на їхній спостережний пункт… точніше, виповзли на пузі, як у Другу світову (сміється). Чесно кажучи, думали, що їх на цій позиції менше — може, людини дві-три. Їх виявилося четверо… Але все одно вдалося відпрацювати по-тихому.

А багато людей було у вашій групі?

— Шестеро. Один із заступників командира батальйону і п’ятеро наших — з числа правосєків, що перейшли у «Донбас-Україна». Від початку нашим завданням було виявити вогневі засоби супротивника, його вогневу позицію, — розповідає «Цензору» інший боєць з групи. — Компанія зібралася славна, з бажаючих — адже на подібні заходи завжди є традиція обирати тільки добровольців. Звучить пропозиція щось зробити, а вже потім хто виявить бажання — посвячується в план. Операцію очолювала людина з командування підрозділу. Двоє були на прикритті. Коли ми дісталися до ворожої позиції — сєпари зовсім не очікували побачити нас. Тому в результаті на нашого стрибнув тільки один з них, його і застрелили… Решта здалися, ми їх спокійно пов’язали, обшукали, і без бою, тихенько, вивели на наші позиції. Так що крім того, що одного «задвохсотили» двома пострілами, звісно ж, з приладом безшумної стрільби, більше ніякої стрілянини не було.

— Ми стільки на пузі намотали! По мені ніби танк проїхав, — ділиться інший боєць з групи. — Вони на позиції аватарили. Там стояв порожній «пузир». І перегар від них був страшний. Класика жанру… Це якийсь горлівский піхотний батальйон. Така бомжатня, чесно кажучи — а ми ще жаліємося на свою армію… Ми залягли біля їхньої позиції, метрах у 7. Довго слухали, як вони розмовляють між собою, чекали, щоб вони доповіли по рації про те, що у них все спокійно. Але так і не дочекалися. Вони помітили одного з нас… Треба віддати належне старшому нашої групи. Завдяки його реакції вони одразу дуже розгубилися. Він увімкнув ліхтарик. Світить їм в обличчя і кричить: «Ви що, б…ь?! Бухаєте тут, на зв’язок не виходите!..» Ще трохи — і вони б йому честь віддали, напевно).

Також українські воїни розповіли і журналістам ТСН подробиці затримання бойовиків на Донбасі. Наші воїні під селищем Гольмівський захопили у полон трьох бойовиків. Ті розповіли, що в них відбирають документи і їм платять мізерні гроші. І за все це вони повинні убивати українців.

З ворожої позиції, на якій усе відбувалося, окупанти щодня стріляли у бік українських опорників. Кілька разів наші хлопці намагалися дистанційно змусити чужинців замовчати, але марно.

«Вони кошмарять. Раз відкошмарили і пішли. Ми насипали, але не так, як нам хочеться. Не знали, чому, а от тепер пішли і знаємо», — зізнається військовий із псевдо «Араміс».

До ворожої позиції армійці наблизилися надвечір, підійшли впритул без жодного пострілу і заскочили бойовиків зненацька — ті про щось між собою говорили і випивали.

«Він єдиний вийшов зі зброєю, і то вона була в нього не напоготові, а як у вартового. Він узагалі до війни не був готовий — він нашого старшого групи прийняв за свого — ще б трохи, і він би йому честь віддав», — переповів подробиці «Араміс».

Наш військовий, буцімто командир, зробив бойовикам зауваження за пиятику на посту і повів на вулицю шикуватися. Лише тоді зізнався, що він — український військовий.

«Вигляд у них, звичайно, був дурнуватий такий. Ну, після того, як ми їх почали відводити від бліндажа — цей, мабуть, єдиний, котрий там здогадався про щось і почав пробувати щось зробити з незарядженою зброєю, і був знищений», — розповів боєць на псевдо «Вокер».

Усі бойовики були без документів і пояснили, що паспорти у них вилучає керівництво. Затримані — мешканці Горлівки та Єнакієвого, а знищений бойовик був уродженцем Росії, але служив в Україні у «Беркуті». Після Майдану він нібито втік до окупантів на Донбас і спочатку працював таксистом, але згодом пішов убивати.

«Вони всі намагаються розкаятися в першу чергу, що роботи нема, що лихий поплутав, що діватися нікуди», — констатують українські бійці.

Про втрати ворог зрозумів лише на ранок, коли прийшла зміна на позиції, де побували «донбасівці». Після тієї ночі загарбники бояться оком змигнути і стріляють на найменший рух або ж звук.

«Учора нарахували дев’ять приходів 152-го калібру тільки, а ще є 122-й і 120-й, і БМП, і СПГ», — розповів боєць із позивним «Бугай».

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Сусід цькує, село «не помічає»: переселенка з Донбасу скаржиться, що її не приймають на Шепетівщині
На Шепетівщині провели в останню путь захисника із позивним Генерал Балу
Захищати у нього в крові: патрульний з Хмельниччини розповів про власний досвід участі в бойових діях
У сусідній із Хмельниччиною області на «гарячому» взяли депутата-військового
Захисник із Шепетівщини: «Сприймайте кожен день як 24 лютого»
«Зараз час тримати зброю й здобути для моїх учнів перемогу»: історія шкільного вчителя з Хмельниччини

Читайте у цій рубриці



На Донеччині загинув снайпер із Шепетівщини
На Хмельниччині внаслідок нічної атаки «шахедами» госпіталізували постраждалу
На Запоріжжі загинув військовий із Шепетівщини
У сусідній із Хмельниччиною областю зрадник України отримав максимальне покарання
Не витримало серце Воїна: у Полонному попрощаються із водієм-санітаром
На Донеччині загинув старший солдат із Шепетівщини
FacebookTelegramViberWhatsAppX