Кінець АТО. Що далі?

Кінець АТО. Що далі?

30 квітня Антитерористична операція на Сході України офіційно змінить свій статус на Операцію Об’єднаних сил, відповідно до Закону «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях». Керувати Об’єднаними силами буде генерал-лейтенант Сергій Наєв, призначений на посаду Президентом Петром Порошенком 16 березня цього року. Чи змінює щось новий юридичний термін?

Відсіч збройній агресії РФ

Найперше змінюється суть військової операції на Донбасі. Згідно із законом, АТО на Донбасі перетворюється на «заходи щодо забезпечення національної безпеки і оборони, стримування і відсічі російської збройної агресії». Власне, замість антитерористичної операції починається військова, спрямована на протистояння агресору та звільнення окупованих територій.

Агресором закон називає Російську Федерацію, яка окупувала частину Донецької та Луганської областей та веде там військові дії. Саме Росія відповідає за порушення прав цивільного населення до моменту виведення окупаційних військ із території Донбасу. Відтак російська влада також відповідає за матеріальні збитки, спричинені її збройною агресією проти українців. Наразі, за словами Президента, російські окупаційні війська на Сході України складають 35,5 тисяч осіб у двох армійських корпусах, які безпосередньо підпорядковані російським ЗС. На окупованій території Росія розмістила 700 танків, понад тисячу бронемашин, понад тисячу артилерійських систем і 300 реактивних систем залпового вогню.

Керувати новою операцією буде уже не Служба безпеки України, а спеціально призначений командувач Об’єднаних сил, якому підпорядковуватиметься Об’єднаний оперативний штаб Збройних сил. Усі рішення в зоні проведення заходів нацбезпеки ухвалюватиме саме командувач Об’єднаного оперативного штабу. У СБУ заявляють, що вже передали військовим управління військовими діями на Донбасі.

— Зараз по суті триває те, що відбувалося і раніше. Єдине — змінилося керівництво. Ми офіційно передали керівництво антитерористичною операцією військовим, — розповідає заступник голови СБУ Віктор Кононенко.

Водночас у ЗСУ припускають, що АТО залишиться поруч із «відсіччю російської збройної агресії», але боротиметься якраз із терористичною загрозою.

— Думаю, що Антитерористична операція продовжиться, оскільки у цих операцій зовсім різні цілі. Ці дві операції не виключають, а, навпаки, доповнюють одна одну, — переконаний офіцер Управління правового забезпечення Генерального штабу Збройних Сил України полковник юстиції Юрій Бобров.

Розширення повноважень

Забезпечувати військову операцію будуть об’єднані сили Збройних сил, СБУ, Нацгвардії, Нацполіції та Держприкордонслужби. На думку глави держави, новий формат «зробить дії військових більш ефективними у протидії збройній агресії і диверсійним групам».

— У ЗСУ з’являються додаткові повноваження щодо реагування на агресію, під їхнє підпорядкування переходять частини і підрозділи Нацгвардії і СБУ, прикордонників, Нацполіції, — коментує зміни Петро Порошенко.

Закон запроваджує на прифронтовій території особливий порядок, а також визначає «зони безпеки» та «райони бойових дій». «Зони безпеки» розташовуватимуться на контрольованих урядом територіях поруч із лінією розмежування.

Військовослужбовці отримують ширші повноваження і юридичні права у зоні проведення військової операції. Частина правозахисників вбачає у цьому негативний момент. Зокрема, йдеться про право на використання зброї, перевірки документів, огляду речей і транспортних засобів, обмеження на дорогах, а також проникнення в приміщення громадян та організацій, використання приватного транспорту і засобів зв’язку для потреб нацбезпеки.

Однак насправді закон нарешті дозволяє оперативно реагувати на загрози. «Наприклад, раніше, щоб зайняти той чи інший об’єкт у «сірій зоні» або на «нулі», потрібно було узгоджувати свої дії з військово-цивільними адміністраціями та цивільними особами. Якщо цього не робили, могли початися юридичні проблеми», — пояснює волонтер Мирослав Гай.

Тепер Об’єднаний оперативний штаб може ухвалювати рішення і віддавати накази про евакуацію місцевого населення, якщо є загроза життю людей. Те ж саме стосується пунктів пропуску на лінії розмежування. Якщо раніше ЗСУ чекали на наказ із центру, щоб закрити якийсь блок-пост у разі небезпеки, то за новим законом вони зможуть ухвалювати відповідне рішення на місцях. Хоча сам порядок в’їзду-виїзду та процедуру переміщення товарів через лінію розмежування буде визначати уряд.

Заходи із нацбезпеки триватимуть, доки Росія не звільнить окуповані території. Факт виведення окупаційних військ буде зафіксований відповідним указом Президента за поданням міністрів оборони та внутрішніх справ.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



У місті на Шепетівщині відкрили алею на честь загиблих на війні захисників
Спецпризначенець Зима із Хмельниччини потрапив на війну в 19 років
Сусід цькує, село «не помічає»: переселенка з Донбасу скаржиться, що її не приймають на Шепетівщині
Захисник із Шепетівщини: «Сприймайте кожен день як 24 лютого»
Знімок кулі біля його серця облетів весь світ: продовження історії врятованого воїна на Хмельниччині
Заборона гучно слухати музику в маршрутках стосується не лише водіїв

Читайте у цій рубриці



У Львові поховають загиблого прикордонника з Шепетівщини
Спецпризначенець Зима із Хмельниччини потрапив на війну в 19 років
Росія вербує найманців з країн Африки, Азії та Латинської Америки: чому їдуть на смерть?
Потужна ворожа атака: у прокуратура повідомили, що пошкоджено на Шепетівщині
На Хмельниччині з-під завалів будинку дістали дівчину (Відео)
Шепетівка залишилася без води та електрики, а у Хмельницькому є жертви: жахливі наслідки атаки
FacebookTelegramViberWhatsAppX