У Шепетівці цьогоріч зареєстрований перший випадок отруєння грибами

Цей рік видався врожайним на гриби. І вже минулого тижня зареєстрований перший випадок отруєння грибами мешканця міста Шепетівки, який поступив у Шепетівську ЦРЛ. Про що потрібно пам’ятати грибникам, дізнавалися у Володимира Мазаєва, завідувача Шепетівським міськміжрайонним відділом ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України»

— У місті Шепетівці та районі за останні 20 років отруїлося грибами 49 чоловік і 11 з них померло. Так, ми пам’ятаємо про випадок отруєння грибами в сім’ї в с. Судилкові, де отруїлося 6 чоловік блідою поганкою, яку сплутали з печерицями, з них 4 дітей померло; отруїлися та померли батько з сином в с. Городище; масове отруєння грибами сталося в сім’ї (8 чоловік), які разом з родичами з Донеччини збирали та вживали в їжу піддубці, що відносяться до умовно-їстівних грибів, всі одужали; три роки тому отруїлася та померла від вживання блідої поганки шепетівчанка. Перше застереження, що інколи навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. Це буває в тих випадках, коли вживають в їжу гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання. Також виявлено, що в деяких видів їстівних грибів, що належать до найбільш цінних (білий гриб, лисички, опеньки) містяться отруйні нетермостійкі речовини, які при варінні руйнуються.

Необхідно також пам’ятати, що за останні роки в Україні зареєстровано отруєння їстівними грибами, які були зібрані поблизу шосейних доріг, підприємств металургійної та хімічної промисловості. Варто зазначити, що і їстівні гриби при несприятливих екологічних умовах можуть набувати токсичних властивостей, адже гриби всмоктують в себе всілякі отруйні речовини, що нагромаджуються в повітрі та ґрунті і зазнають біохімічних змін.

Як запобігти отруєнням грибами?

— У багатьох мешканців існує велика спокуса «тихого полювання» в лісі чи на лузі, бажання побути декілька годин на самоті з природою і принести додому кошик грибів. Що чекає на людину — насолода від смажених грибів чи смертельна небезпека? Кожному грибнику потрібно знати наступне: ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте; якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися; намагайтеся шукати та збирати губчасті гриби — білі, бабки, моховики. В наших широтах серед них найменша кількість отруйних; не беріть в кошик їстівних грибів, які ростуть поруч з блідою поганкою, спори блідої поганки легко проникають в їстівний гриб, який може стати отруйним; якщо ви зібрали гриби і принесли їх додому, негайно ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як почати готувати страву або робити заготовки; перед приготуванням страв з грибів їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням протерти вологою тканиною. Перед приготуванням будь-якої страви гриби потрібно проварити в підсоленій воді протягом 10–15 хв., а готові страви з грибів необхідно зберігати в холоді не більше 24 годин в емальованому посуді. Особливо дотримуйтеся застереження: не давайте страв з грибів малим дітям, людям похилого віку. Особливо не варто довіряти дідівському методу, для перевірки на отруйність, відварюючи у цибулині чи зі срібною ложкою. Вони, окрім помилок, нічого не дають.

Що робити, коли отруїлися грибами?

— Якщо ж отруєння все таки виникло після вживання грибів, або ви його підозрюєте, то негайно промийте шлунок слабким соляним розчином та, незважаючи на тимчасове полегшення, негайно зверніться до лікувальної установи.

Дякую за розмову.


Поділитися посиланням



1 коментар до статті «У Шепетівці цьогоріч зареєстрований перший випадок отруєння грибами»

  1. Artur Liepinsh коментує:

    Піддубцями 8 чоловік отруїлося??? Хтось в курсі, що ними не можливо раптово отруїтися, їхні токсини повільно впливають на людей, по трішки протягом років, поки нирки не відмовлять, а щоб отруїлися восьмеро в один день, це міф, нема в піддубцях таких токсинів… Дивує, як люди стверджують, що їли “лише піддубці”.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


Теґи публікації



Вам також може бути цікаво:



Читайте у цій рубриці: