Профілактика інфекційних захворювань, фактором передачі яких є вода

З початком весняно-літнього сезону збільшується ризик захворювань, фактором передачі яких є вода. Найпоширеніші з них гострі кишкові інфекції, вірусний гепатит А, лептоспіроз тощо.

Факторами передачі збудників служать насамперед забруднена вода, інфіковані харчові продукти, брудні руки і предмети побуту; механічними переносниками, що забруднюють харчові продукти, є мухи.

Гострі кишкові захворювання викликаються різними видами збудниками: вірусами, бактеріями. Збудники проникають через рот і активно розмножуються в шлунково-кишковому тракті. Виділяючись з кишечника хворого, збудники потрапляють у зовнішнє середовище: ґрунт, воду, їжу, на предмети домашнього ужитку.

Найбільш характерні особливості більшості гострих кишкових інфекцій — здатність збудників порівняно довго виживати поза організмом людини.

Для виникнення захворювання в організм повинна потрапити певна кількість збудника. Воно залежить від характеру самого збудника, стану здоров’я людини, а також від умов та шляхів його потрапляння в організм.

Весна-літо найбільш сприятливий час для виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій. Саме в цей час діють фактори, що сприяють зараженню: поява в раціоні свіжих овочів, фруктів, збільшення кількості мух, масове спілкування населення, виїзд на відпочинок за межі постійного місця проживання, купання у відкритих водоймах.

У теплу пору створюються сприятливі умови і для збереження збудників кишкових інфекцій у зовнішньому середовищі, і для їх розмноження в продуктах харчування. Все це робить воду і їжу небезпечними в епідеміологічному відношенні.

Джерела інфекції при гострих кишкових захворюваннях: хвора людина (особливо небезпечні для оточуючих хворі, що переносять захворювання в легкій, «стертій» формі, бактеріо- та вірусоносії (людина, яка виділяє збудників, але сама не хворіє).

Щоб попередити зараження, необхідно дотримуватися елементарних правил:

  • для пиття використовувати тільки кип’ячену воду;
  • не пити воду з випадкових джерел;
  • при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;
  • воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених джерел;
  • не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних цілей;
  • молоко (як сире, так і пастеризоване) обов’язково кип’ятити;
  • овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, обдавати окропом;
  • не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;
  • мити руки з милом, особливо перед їжею і приготуванням їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом;
  • всі харчові продукти вкривати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою, знищувати мух;
  • кип’ятити воду, взяту з відкритої водойми для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду (хвороботворні мікроорганізми здатні протягом місяця і навіть більш жити і розмножуватися у воді);
  • купатися тільки в спеціально відведених місцях.

Пам’ятайте! Дотримання елементарних правил вбереже ваше здоров’я!


Поділитися посиланням



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


Теґи публікації



Вам також може бути цікаво:



Читайте у цій рубриці: