Шепетівські рятувальники відзначають 35-річчя пожежної частини

Шепетівські рятувальники відзначають 35-річчя пожежної частини

Що входить у щоденні турботи рятувальників, які сьогодні, 17 вересня, відзначать своє професійне свято? Для більшості з нас — це люди, які гасять пожежі, рятують потопельників, допомагають при будь-яких форс-мажорах. І це далеко не увесь спектр завдань, які виконують ці сміливі люди.

Йдеться не лише про пожежників та відкривачів заблокованих дверей, а про справжніх героїв, внесок яких у можливість нашого з вами безтурботного і спокійного життя, позбавленого катастроф, є набагато більшим, ніж ми можемо собі уявити.

— Шепетівський районний сектор здійснює управління всіма підпорядкованими підрозділами району, — розповів Віктор Матвійчук, начальник Шепетівського районного сектору. — А це — 21-а пожежно-рятувальна частина Шепетівки, яка налічує — 57 співробітників, та 29-ий пожежно-рятувальний пост смт Гриців, де проходить службу 14 чоловік. По району розташовані 4 місцеві пожежні команди, одна з яких МПК с. Судилків утримуються за кошти сільської ради, а МПК с. Хролін, с. Корчик, та с. Мокіївці утримуються за кошти сільськогосподарських підприємств.

Робота рятувальників починається із надходження повідомлень, які фіксує «Пункт зв’язку частини». Від початку надходження повідомлення стартує, так званий, процес розвідки, який включає визначення місця виникнення події (адреса), номер телефону заявника, та інше. Тобто, диспетчер має дізнатися якомога більше інформації, для того, щоб оперативно та кваліфіковано надати допомогу. Отримавши повідомлення, кожна посадова особа починає виконувати свої обов’язки — лунає сигнал «тривоги» для підрозділу, який залучається до місця виклику, оповіщаються інші служби взаємодії, які необхідно залучити за вказаною адресою, підтримується радіозв’язок з караулом, котрий виїхав за викликом. Дивлячись на те, що трапилось, до місця події направляється певна техніка для надання допомоги.

 — Крім того, мають величезне значення масштаби події, — додав Віктор Матвійчук. — Наприклад, якщо це пожежа першого рангу, то на місце направляється не менше двох автоцистерн, якщо другого рангу — не менше чотирьох і так далі. І диспетчери мають все це знати і чітко орієнтуватися для прийняття оперативних рішень.

Від моменту отримання повідомлення про подію особовий склад має виїхати з підрозділу негайно, але не пізніше, ніж через 1 хвилину. Час прибуття в межах міста обмежений 10 хвилинами, якщо радіус дії частини складає 3 кілометри. В район радіус виїзду підрозділу складає 20–50 кілометрів, а час прибуття близько 20–45 хвилин. З урахуванням метеорологічних умов, сезонних особливостей та стану доріг нормативи прибуття можуть бути перевищені, але не більше, ніж на 5 хвилин.

У рятувальників є особливі традиції чи обереги, наприклад, ніхто ніколи й нікому не бажає «на добраніч».

— Оскільки перевірено, що підрозділ буде залучено на виклики, — підсумував керівник. — Також при зміні караулів не потрібно говорити «до побачення», а кажуть «сухих рукавів».

А ще у рятувальників є своя небесна покровителька — ікона Божої Матері «Неопалима Купина», яку вшановують 17 вересня. Вона є оберегом від вогняного лиха.

— В цей день хотілося б висловити щирі слова вдячності благодійникам меценатам які покращують матеріальний стан пожежно-рятувального підрозділу. Зокрема, особлива подяка голові Ради директорів корпорації «Сварог Вест Груп» Агаркову Миколі Миколайовичу за надану благодійну допомогу в 2018 році понад 100000 грн на придбання форменого одягу для рятувальників, — подякував головний рятувальник Шепетівщини.

У цьому році 21-а ДПРЧ відзначає своє 35 —річчя з дати заснування.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



У селі на Полонщині горів житловий будинок
На Хмельниччині поліцейські допомогли евакуювати людей та майно з палаючої лікарні
Добрикався: на Шепетівщині рятувальники отримали незвичайне сповіщення
Дівчину, яку дістали з-під завалів у Хмельницькому, відвідали її янголи-охоронці
Цієї ночі вогонь наробив біди у будинку в Шепетівці
На Хмельниччині випробували снігоболотохід «Богун»

Читайте у цій рубриці



За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
Коштовні годинники, елітні авто та старі пожежні депо: цікаві лоти на держторгах
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Хто матиме право на відстрочку і «бронювання» – аналітики пояснюють закон про мобілізацію
Хмельницькобленерго закликає економити електроенергію у вечірні години
Переселенці на Хмельниччині та ще у двох областях можуть отримати гроші на оренду житла
FacebookTelegramViberWhatsAppX