Шепетівське ОСББ має понад гектар території

Шепетівське ОСББ має понад гектар території

У Шепетівці ОСББ «Жовтневе», що на Старокостянтинівському шосе, 34-А існує вже 13 років. Ініціатором створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку були самі мешканці.

ОСББ має у власності площу поки що найбільшу в місті — 1,2232 га. Приватизували ділянку ще в 2006 році. Назва ОСББ виникла теж не випадково. «Жовтневе» має символічну назву, оскільки час утворення припадає на 2 жовтня 2005 року.

Шепетівське ОСББ має понад гектар території

Як виникло ОСББ

ОСББ налічує 9 під’їздів, у яких 134 квартири.

— Передумовою створення ОСББ стали проблеми з каналізацією у будинку, яку жителі лагодили самотужки, за власні кошти, — розповідає голова об’єднання співвласників Станіслав Скорубський.

Шепетівське ОСББ має понад гектар території

Попри зібрані всі документи та чеки, відшкодовувати витрати мешканцям або ж відняти витрачену суму від квартплати ніхто не хотів. Людей ситуація така обурила. Відтак, і виникла ідея створення ОСББ, аби в подальшому на власний розсуд витрачати кошти, які раніше йшли управлінським компаніям та ЖЕКам.

Дохідна частина та витрати

В будинку на даний час тариф складає 4,20 грн за 1 м².

Після створення об’єднання власники самостійно вирішують питання щодо покращення умов проживання. Коштами тут не розкидаються, ба, більше, — економлять.

— 150 тисяч гривень витратили на заміну вікон та дверей. Держава компенсувала 93 тисячі гривень, а решту — 57 сплатили мешканці, — продовжує Станіслав Йосипович.

Варто зазначити, що заміна вікон на сучасні метелопластикові, окрім теплоефективності, ще й дає додаткові переваги, такі, як можливість встановити москітні сітки плісе.

Аби зменшити відсоткову частину по кредиту, — кошти позичали.

Покрівля мешканцям обійшлася у 215 тисяч гривень.

Окрім того, відремонтували водопровідні та каналізаційні труби. В коридорах у 5-ти під’їздах встановили синьо-жовті патріотичні панелі.

У штаті ОСББ є 2 прибиральниці, які наводять лад у будинку та на прибудинковій території.

Аби зекономити кошти ОСББ, 80-річний Станіслав Скорубський працює на двох посадах за сумісництвом — головою та бухгалтером. До виконання обов’язків очільника обіймав посаду бухгалтера. Стажу чоловік має аж 62 роки.

— Коли я лишився сам на посаді й голови, й бухгалтера, то зекономив 18 тисяч по зарплаті, — розповідає керівник ОСББ. — Кошти використав на облагородження території. Поставив дерев’яний паркан біля клумб.

Аби все було чесно та прозоро, голова ОСББ звітує перед мешканцями про використані кошти. До того ж, практикує розміщення письмового звіту на дошці оголошень, аби люди могли знайти відповіді на питання, що їх цікавлять.

З боржниками «розбираються» лояльно

Питання із боржниками вирішується у простий, але дуже дієвий спосіб.

— Тим, хто має борг, я пишу повідомлення, про те, скільки рахується несплачених коштів, пропоную сплатити до певного числа, — пояснює голова ОСББ. — В іншому випадку на боржника подамо до суду. Отож, боржнику крім боргу доведеться додатково сплатити 1600 гривень держмита…

Відтак, люди також практикують «своєчасний» розрахунок.

Прибудинкові території

Городи, футбольне поле, дитячі майданчики та навіть 2 криниці — додаткові блага ОСББ. Оскільки «Жовтневе» має чітко визначені межі, то це дозволило облагородити територію та використовувати її за бажанням.

Шепетівське ОСББ має понад гектар території

Окрім того, що на благоустрій прибудинкової території витрачаються кошти ОСББ, активні та небайдужі мешканці теж долучаються до створення затишку та комфорту там, де проживають.

Шепетівське ОСББ має понад гектар території

— Дві сім’ї із другого під’їзду облаштували дитячий майданчик за власні кошти, — розповів Станіслав Йосипович.

Шепетівське ОСББ має понад гектар території

За спільні кошти ОСББ та жителів один із під’їздів має навісний дах.

Шепетівське ОСББ має понад гектар території

Плани ОСББ

Найближчим часом біля кожної лавочки на подвір’ї встановлять невеличкі сміттєві баки. Також з’являться стійки для велосипедів, аби було де припаркувати свого двоколісного, та красуватиметься новенька дошка оголошень.

Аби полегшити життя мам та їх чад, підвальне приміщення перетвориться на «парковку» для дитячих візочків та велосипедів.

Щоб прибудинкова територія й надалі милувала око, мешканці планують створити живий паркан. Фундамент цієї справи вже закладено. Біля перших двох під’їздів посадили кущі самшиту.

Шепетівське ОСББ має понад гектар території

В планах — провести реконструкцію освітлення. Адже через велику кількість сучасної побутової техніки трапляються постійні збої в електромережі. Окрім того, згодом з’явиться і вуличне освітлення.

Жителі станом справ у ОСББ задоволені, бо всі проблеми та питання вирішуються на місці.

— У нас найкращий двір, іншого такого в Шепетівці нема, — підсумовують мешканці.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


1 коментар до статті «Шепетівське ОСББ має понад гектар території»

  1. Тамара Петрук коментує:

    А яке осбб у номерах 32 та34 цієї ж вулиці


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Читайте у цій рубриці



За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
Коштовні годинники, елітні авто та старі пожежні депо: цікаві лоти на держторгах
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Хто матиме право на відстрочку і «бронювання» – аналітики пояснюють закон про мобілізацію
Хмельницькобленерго закликає економити електроенергію у вечірні години
Переселенці на Хмельниччині та ще у двох областях можуть отримати гроші на оренду житла
FacebookTelegramViberWhatsAppX