Шепетівчани, аби не «підкосив» сальмонельоз, обережно обирайте продукти
Шепетівчанам варто ретельно обирати харчові продукти, аби не підхопити таку небезпечну інфекцію як сальмонельоз. Про це попереджають спеціалісти Держпродспоживслужби.
Сальмонельоз — це поширена кишкова інфекція, основним джерелом зараження якої є тварини та заражені харчові продукти.
До найважливіших джерел і резервуарів збудників сальмонельозів належать велика рогата худоба, свині, коні і сільськогосподарська птиця (гуси, качки, кури, індики тощо).
Збудник сальмонельозу — різні бактерії роду Сальмонел. Сальмонела дуже стійка і здатна довго зберігатися у зовнішньому середовищі. У продуктах харчування: в молоці — 20 днів, в ковбасних продуктах — 2–4 місяці, в кефірі — 2 місяці, в замороженому м’ясі — від півроку до року, у вершковому маслі — 120 днів. М’ясні і молочні продукти здатні не тільки зберігати сальмонелу, але в них вона успішно розмножується, при цьому ні зовнішній вигляд, ні смак продуктів не змінюється. У цьому полягає підступність сальмонельозу.
Як передається ця кишкова бактерія?
Одним з найпоширеніших шляхів поширення сальмонели є: молочні та м’ясні продукти, а також яйця хворих птахів. Ні копчення, ні соління не вбивають сальмонелу, заморожування тільки сприяє продовженню терміну виживання цих мікроорганізмів у продуктах, тільки термічна обробка здатна її знищити. Навіть при відсутності ознак сальмонельозу людина стає бактеріоносієм, тобто може не хворіти, а бути джерелом зараження для інших людей. Зараження сальмонельозом можливо практично через всі продукти харчування. Щоб виникло захворювання, повинне відбутися масивне зараження, а збудник сальмонельозу краще і швидше розмножується в білкових харчових продуктах. До того ж, частка м’ясної продукції серед усіх випадків зараження, становить близько 70 відсотків. Потім йдуть молочні продукти, рибні і яєчні вироби. При тривалому зберіганні кількість збудника сальмонельозу зростає і, відповідно, ризик зараження сальмонельозом теж збільшується.
Тому необхідно знати про наслідки від придбання мʼяса, молока, яєць та інших продуктів харчування у сумнівних продавців!
У споживача продукції завжди є право вибору. Не ризикуйте своїм здоров’ям! Купуючи продукти в осередках стихійної торгівлі ви ризикуєте захворіти і зможете пред’явити претензії тільки лише самому собі!
“…попереджають спеціалісти Держпродспоживслужби!!!!”
Працювати треба, “трусити” продавців на ринку, магазини, підприємців – торгашів, всіх, хто продає подукти харчування.Ви ж подивіться, що робиться – там отруїлись, там діточок забрали з табору в лікарню, там пів села після весілля з туалетів не вилазять…Тому, попереджати – це одне, а перевіряти, контролювати, виявляти, закривати …і повідомляти населенню про виявлені порушення, припинену діяльність тих чи інших порушників. Розворушити це непугане болото – і толк тоді буде, і шепетівчани здорові!