Шепетівчани, аби не «підкосив» сальмонельоз, обережно обирайте продукти

Шепетівчани, аби не «підкосив» сальмонельоз, обережно обирайте продукти

Шепетівчанам варто ретельно обирати харчові продукти, аби не підхопити таку небезпечну інфекцію як сальмонельоз. Про це попереджають спеціалісти Держпродспоживслужби.

Сальмонельоз — це поширена кишкова інфекція, основним джерелом зараження якої є тварини та заражені харчові продукти.

До найважливіших джерел і резервуарів збудників сальмонельозів належать велика рогата худоба, свині, коні і сільськогосподарська птиця (гуси, качки, кури, індики тощо).

Збудник сальмонельозу — різні бактерії роду Сальмонел. Сальмонела дуже стійка і здатна довго зберігатися у зовнішньому середовищі. У продуктах харчування: в молоці — 20 днів, в ковбасних продуктах — 2–4 місяці, в кефірі — 2 місяці, в замороженому м’ясі — від півроку до року, у вершковому маслі — 120 днів. М’ясні і молочні продукти здатні не тільки зберігати сальмонелу, але в них вона успішно розмножується, при цьому ні зовнішній вигляд, ні смак продуктів не змінюється. У цьому полягає підступність сальмонельозу.

Як передається ця кишкова бактерія?

Одним з найпоширеніших шляхів поширення сальмонели є: молочні та м’ясні продукти, а також яйця хворих птахів. Ні копчення, ні соління не вбивають сальмонелу, заморожування тільки сприяє продовженню терміну виживання цих мікроорганізмів у продуктах, тільки термічна обробка здатна її знищити. Навіть при відсутності ознак сальмонельозу людина стає бактеріоносієм, тобто може не хворіти, а бути джерелом зараження для інших людей. Зараження сальмонельозом можливо практично через всі продукти харчування. Щоб виникло захворювання, повинне відбутися масивне зараження, а збудник сальмонельозу краще і швидше розмножується в білкових харчових продуктах. До того ж, частка м’ясної продукції серед усіх випадків зараження, становить близько 70 відсотків. Потім йдуть молочні продукти, рибні і яєчні вироби. При тривалому зберіганні кількість збудника сальмонельозу зростає і, відповідно, ризик зараження сальмонельозом теж збільшується.

Тому необхідно знати про наслідки від придбання мʼяса, молока, яєць та інших продуктів харчування у сумнівних продавців!

У споживача продукції завжди є право вибору. Не ризикуйте своїм здоров’ям! Купуючи продукти в осередках стихійної торгівлі ви ризикуєте захворіти і зможете пред’явити претензії тільки лише самому собі!

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


1 коментар до статті «Шепетівчани, аби не «підкосив» сальмонельоз, обережно обирайте продукти»

  1. IRUNA коментує:

    “…по­пе­ред­жа­ють спе­ці­аліс­ти Держ­прод­спо­жив­служ­би!!!!”
    Працювати треба, “трусити” продавців на ринку, магазини, підприємців – торгашів, всіх, хто продає подукти харчування.Ви ж подивіться, що робиться – там отруїлись, там діточок забрали з табору в лікарню, там пів села після весілля з туалетів не вилазять…Тому, попереджати – це одне, а перевіряти, контролювати, виявляти, закривати …і повідомляти населенню про виявлені порушення, припинену діяльність тих чи інших порушників. Розворушити це непугане болото – і толк тоді буде, і шепетівчани здорові!


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Шепетівщині «гуляє» парвовірусна інфекція
На Хмельниччині попереджають про кишковий єрсиніоз
На Хмельниччині покупцям повернули кошти за неякісний товар: хто посприяв
Ініціювали перевірку укриттів в одній з громад Шепетівщини
Сальмонельоз не відступає: яка ситуація на Шепетівщині
Вже госпіталізували 9 осіб: на Хмельниччині встановлюють джерело небезпечної інфекції

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX