Як не підхопити кишкову інфекцію влітку

Як не підхопити кишкову інфекцію влітку

Цьогоріч на Шепетівщині склалася неблагополучна епідемічна ситуація із захворюваності гострими кишковими інфекціями (ГКЗ). За 5 місяців захворюваність загальною сумою ГКЗ склала 135 випадок, що становить 178 на 100 тис. населення, при середньо обласному показнику 98,4 на 100 тис. населення.

Захворюваність сальмонельозною інфекцією є також однією із найвищих в області і складає 15 випадків — 19,8 на 100 тис. населення при середньо обласному показнику 6,6 на 1000 тис. населення. Із захворівши більше хворіють діти. Захворюваність реєструється як серед міського, так і сільського населення. При епідеміологічному розслідуванні встановлено, однією із суттєвих причин є недотримання правил особистої гігієни.

Джерелом інфекції при ГКІ є хворі люди, бактеріо- та вірусоносії. Фекально-оральний механізм передачі інфекції здійснюється трьома шляхами: харчовим — під час споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини; водним — у разі вживання некип’яченої води з неорганізованих джерел водопостачання, або при ковтанні води під час купання у відкритих водоймах; контактно-побутовим — через забруднені руки або предмети побуту.

Ймовірно, що більшість харчових продуктів, які вживали захворілі не пройшли достатню термічну обробку або зберігалися при порушенні температурних умов чи термінів зберігання. Часто вживання немитих овочів, фруктів може спричинити виникнення захворювання.

При подорожуванні не рекомендується брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні), виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо). Не готувати продукти з запасом. Приготовлені страви з м’яса, молока бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути повторно термічно оброблені.

При появі клінічних ознак хвороби потрібно негайно звернутися до лікаря, це дасть можливість поставити правильний діагноз та отримати своєчасне якісне лікування: ні в якому разі не слід займатися самолікуванням.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині попереджають про кишковий єрсиніоз
В Україні може бути дефіцит важливого продукту
Ціни на продукти зростуть найближчим часом
Униз і вгору: як зміняться ціни на продукти в Україні
Майже 800 мешканців Хмельниччини влітку підхопили кишкову інфекцію
Через інфекційну хворобу у лісах довкола Хмельницького гинуть дерева

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX