Тепломережа повертається у власність Шепетівки: з боргами чи без?

Тепломережа повертається у власність Шепетівки: з боргами чи без?

Нещодавно під час колегії Хмельницької облдержадміністрації посадовці підбили підсумки опалювального сезону 2017–2018. Згадувалося «злим словом» і місто Шепетівка. За словами губернатора Хмельниччини Олександра Корнійчука, критичною була ситуація лише у місті Шепетівці, де опалювальний сезон почався із запізненням та протягом усього часу існувала загроза його зриву через борги ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» за спожитий природний газ. Цьогоріч у лютому поставлена крапка у діяльності компанії. Вінницький апеляційний суд задовольнив вимоги Шепетівської міськради розірвати договір.

За інформацією одного з видань області, у комунальну власність енергогенеруюче підприємство повернуть з півсотнею мільйонів боргу. Перевірити достовірність інформації ми вирішили в розмові з міським головою міста Шепетівки Михайлом Полодюком:

— На цій колегії був присутній перший заступник Володимир Вихівський, а обговорювали на ній опалювальний сезон, що завершився. Володимир Броніславович коротко доповів про ситуацію в Шепетівці, про стан справ на сьогодні. Оскільки завершилися судові розгляди, а касаційної скарги стосовно рішення суду «Енергоінвест» не подавав, то комісія з прийому майна розпочала роботу. Наразі триває робочий процес по виконанню рішення сесії та самого договору концесії. Відповідним його пунктом передбачено, що у випадку розірвання договору в односторонньому порядку, ми повинні отримати майно упродовж 10 днів. Стосовно боргів підприємства, то ми зробили запит у НАК «Нафтогаз України». Станом на 1 квітня 53 мільйони гривень боргу має ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» за використаний газ. Процедура передачі майна, якою нині займається комісія, передбачає розгляд активів та пасивів підприємства. Далі — вивчення бухгалтерської документації. І лише після цього все це буде винесено на сесію міської ради для затвердження. Якщо депутати за це проголосують, то лише тоді можна говорити про те, чи повертаємо ми підприємство тепломереж з боргами, чи ні.

Як наразі триває процес передачі майна тепломережі?

— Процес розпочався з листа «Енергоінвеста» про готовність до процедури. А от сама передача розпочалася в них не так як прописано в концесійному договорі, рішенні сесії та суду. Керівник підприємства запропонував спочатку забрати всіх працівників та працевлаштувати на водоканал. Ситуація досить абсурдна. Майно ще знаходиться в них, а водоканалу запропонувати прийняти працівників тепломережі. Ні, спочатку відбудеться передача майна, розгляд активів та пасивів, а коли наказом на водоканалі затвердять штат, тоді й почнеться набір працівників. Ми й самі зацікавленні якнайшвидше завершити всі ці процедури, бо система централізованого опалення потребує ремонтних робіт. Їх потрібно виконати ще до початку наступного опалювального сезону.

Нещодавно на сесії міськради депутати підтримали проект рішення, який стосувався газорозподільчої шафи у дворі багатоповерхівок на проспекті Миру. Чи можна вважати це початком будівництва модульних котелень?

— Раніше міська рада направила запит у «Шепетівкагаз», в які будинки можна підключати індивідуальне опалення? З’ясувалося, що саме ці кілька 9-поверхівок, які знаходяться на проспекті (район собору), мають газові труби дуже тонкого діаметру. У разі підключення квартир до індивідуального опалення, може не вистачити тиску газу. Газконтора запропонувала задля вирішення цієї проблеми — встановлення газорозподільної шафи. Що і дозволить збільшити тиск у трубах. Таким чином жителі цих будинків зможуть отримати дозволи на встановлення індивідуального опалення.

Як кажуть, сани потрібно готувати з літа, які плани у місцевої влади щодо вирішення питання централізованого опалення?

— Якщо в травні завершиться процедура передачі майна, то вже у червні розпочне роботу комісія з підготовки до наступного опалювального періоду. Маю інформацію місячної давності, що 110 власників квартир виготовили документи на встановлення індивідуального опалення. Як бачите з цифр, процес не є настільки масовим. Більше того, наприкінці березня мешканці одного з багатоквартирних будинків на Старокостянтинівському шосе звернулися до мене під час прийому, аби зберегти централізоване опалення в їхньому будинку. Оскільки більшість з них є пенсіонерами, відтак, коштів на встановлення індивідуального опалення не мають, а через поважний вік у банку кредиту не отримають. Люди просто чекають, що після повернення тепломережі у комунальну власність, все буде як раніше.

Дякую за розмову!

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Чому опалювальний сезон цього року може закінчитися достроково
У тепломережі роз’яснили ситуацію щодо від’єднання від централізованого опалення квартири у Шепетівці
Шепетівка отримала генератори для підсилення критичної інфраструктури
У Шепетівці два підприємства критичної інфраструктури отримали потужні генератори
У Шепетівці оприлюднили перелік будинків, яким дозволять від’єднатися від тепломережі
16 облгазів розкрадали блакитне паливо: Хмельниччина не виключення

Читайте у цій рубриці



У сервісних центрах МВС збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів
Ветерани та ветеранки можуть отримати знижки на квартплату та плату за комунальні послуги й опалення будинків
За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
Коштовні годинники, елітні авто та старі пожежні депо: цікаві лоти на держторгах
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Хто матиме право на відстрочку і «бронювання» – аналітики пояснюють закон про мобілізацію
FacebookTelegramViberWhatsAppX