Чому Україні терміново потрібна інклюзія?

Чому Україні терміново потрібна інклюзія?

Українські спортсмени без перебільшення підкорили Паралімпійські ігри у Пхьончхані. У перший день змагань наші біатлоністи завоювали одразу 5 медалей та не збавляли темп до самого закінчення ігор. У загальному медальному заліку українська збірна посіла 6-те місце, здобувши 22 медалі.

Попри приголомшливі результати наших спортсменів, у буденному житті вони стикаються з безліччю проблем, адже українські міста вкрай непристосовані для людей з інвалідністю. Чи відбуваються в Україні якісь зміни, щоб зробити життя людей з вадами здоров’я комфортнішим? Аналізували експерти Центру громадського моніторингу та контролю.

Навіщо робити місто інклюзивним?

90 % українських будівель не відповідають нормам доступності та не пристосовані до потреб людей з інвалідністю. Таку цифру можна було б назвати завищеною, якби цю статистику не озвучив міністр соціальної політики Андрій Рева. Не краща ситуація і на дорогах. Відсутність зручного громадського транспорту, високі бордюри, світлофори без звукового супроводу — це все типові перепони для людини з інвалідністю у будь-якому українському місті. Обмежений доступ до будівель та транспорту змушує людей підлаштовувати свій ритм життя під ті поодинокі місця, що забезпечені необхідним доступом. Або ж взагалі не виходити з дому без нагальної потреби.

— Особисто спілкуючись з особами з інвалідністю, знаю, що вони дуже часто обирають незручні для себе маршрути, щоб потрапити в те чи інше місце, супермаркет, наприклад, де забезпечено проїзд тому ж візку, — розповідає голова відділення НОК у Львівській області Юрій Турянський.

Така ситуація склалась унаслідок багатьох факторів. Це — і радянська спадщина у вигляді багатоквартирних будинків, зовсім не пристосованих для людей з інвалідністю, і відсутність належної державної підтримки та уваги з боку суспільства. Проте становище потроху змінюється. Останні кілька років позитивні зрушення спостерігаються у галузі будівництва, транспорту та освіти.

Міста без бар’єрів

Вперше за багато років питання інфраструктури для людей з інвалідністю порушили на державному рівні. Так, 8 лютого Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект про посилення вимог до власників будівель щодо забезпечення доступу осіб з інвалідністю. Йдеться про житлові будинки, громадські приміщення та об’єкти комунальної власності. Закон передбачає перегляд будівельних стандартів з урахуванням потреб людей з інвалідністю, моніторинг умов доступності будівель, а також навчання людей, які працюють у місцевому самоврядуванні.

— Забезпечення доступності споруд досягається через дотримання будівельних норм. Прийняті нововведення та інші положення значно посилять захист прав осіб з інвалідністю на безперешкодне пересування українськими містами за стандартами цивілізованих країн, — прокоментував прийняття закону міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Якщо закон ухвалять остаточно, то всі нові споруди будуватимуться за новими вимогами, а старі повинні будуть переобладнати для вільного доступу людей з інвалідністю. Втім, за словами Дмитра Щебетюка, співзасновника громадської ініціативи «Доступно.UA», яка вивчає доступність закладів для людей з інвалідністю, ситуація з будівництвом вже потроху поліпшується.

— Те, що будується, зазвичай будується відповідно до норм. Торгівельні центри, які перевіряються державою, будуються відповідно до норм. Державні установи — зазвичай теж, хоча знову ж таки є приклад навіть управління соціального захисту, де не дотримуються норм побудови пандусів, щоб будівля виглядала гарно, — розповідає він.

Певні зрушення є у галузі громадського транспорту. Так, міста нарешті почали закуповувати доступний для людей з інвалідністю комунальний транспорт. Зокрема, у 2017 році у Києві придбали 20 тролейбусів з низькою підлогою, а у Львові та Ужгороді транспортний парк поповнився 16 і 10 низькопідлоговими автобусами.

Похвалитися розвитком інклюзивної інфраструктури можуть у Вінниці. За інформацією міської ради, протягом минулого року для потреб людей з інвалідністю було облаштовано 220 зупинок та встановлено звукові сигнали на 82 світлофорах.

Певні зрушення в цьому напрямку відбулись і в Шепетівці. 27 лю­то­го, на пе­рех­ресті Прос­пекту Ми­ру та вулиці Островського три світ­ло­фо­ри об­ладна­ли прис­тро­ями зву­ко­во­го спо­ві­щен­ня.

Дмитро Щебетюк переконаний, що адаптувати міський простір під людину на візку — значить автоматично зробити його зручнішим для всіх: батьків із візочками, людей похилого віку, ветеранів війни.

Освіта без дискримінації

У липні минулого року Президент Петро Порошенко підписав закон про інклюзивну освіту. Тож з початку навчального року в Україні почали з’являтися інклюзивні школи та ресурсні центри для дітей з особливими потребами. Новий освітній простір передбачає відповідну інфраструктуру, зокрема, пандуси, ліфти та меблі, а отже, потребує фінансування. І якщо минулого року на запровадження інклюзії було виділено близько 209 мільйонів гривень бюджетних коштів, то в 2018 році фінансування сягнуло півмільярда гривень. Власне, підтримка держави вже дала певні результати: у порівнянні з попереднім 2016–2017 навчальним роком кількість учнів в інклюзивних класах збільшилася на 53 % — з 2700 до 4100 осіб.

За словами Президента, усі розвинені країни уже давно перейшли на інклюзивну освіту і «довели, що це не лише підвищує ефективність навчання, а й полегшує можливість дитини соціалізуватися, підготуватися до життя».

Не дивина, що ставлення до людей з інвалідністю є показником розвиненості суспільства. Експерти зауважують, що, з огляду на рух України до європейських стандартів, розвиток інклюзивної інфраструктури має стати пріоритетом держави та кожного з нас. Підприємці, громадські організації та звичайні громадяни не повинні залишатись байдужими до проблем людей з інвалідністю. Адже встановити пандус біля під’їзду або власного магазину, допомогти зайти у транспорт — це майже нічого не вартує, але може вплинути на чиєсь життя.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Виплати у березні: очільник ГУ ПФУ Хмельниччини розповів про перерахунок пенсій
На Хмельниччині додому повернули хлопця з інвалідністю, якого шукали 4 дні
Люди з інвалідністю зможуть отримати додаткові виплати: кого це стосується
На Хмельниччині до сьогоднішнього ранку розшукували третього загиблого внаслідок ракетного удару
На Хмельниччині зросла кількість загиблих
На кордоні розкусили «молодят» із сусідньої з Хмельниччиною області

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX