На Шепетівщині зареєстровано майже 50 хворих на туберкульоз

На Шепетівщині зареєстровано майже 50 хворих на туберкульоз

24 березня щороку весь світ відмічає Всесвітній день боротьби з туберкульозом.

Епідемічна ситуація з туберкульозу в районі лишається напруженою. Не дивлячись що основні чинники, — захворюваність, хворобливість і смертність знизились в порівнянні з минулим роком, однак відносно обласних чинників він значно перевищує їх.

Захворюваність поступово знижується з 2015 року. В 2015 р. на 4,2 % в порівнянні до 2014 р., в 2016 р. на 14,0 %, в 2017 р. на 22,9 % в порівнянні до 2016.

Відмічається зниження хворобливості на 10,9 % (87,0 на 100 тис. проти 97,6 в 2016). Смертності на 8,5 % (11,9 на 100 тис. проти 13,0 в 2016 р.) однак усі епідеміологічні показники перевищують обласний чинник в середньому на 7,4 — 60,9 відсотків.

Зниження випадків туберкульозу відмічається як по місту, так і по селах. На сільських дільницях виявлено 23 хворих, що становить 75,9 випадки на 100 тис. в 2016 р., відповідно 27 і 89,1 показник знизився на 14,8 %. По місту виявлений 21 хворий, що становить 54,7 випадки на 100 тис. проти 80,7 в 2016 році, зменшення на 32,2 %.

Захворюваність на туберкульоз у сільській місцевості продовжує перевищувати районну, вона вища на 24,6 %. На чотирьох АЗПСМ відмічено зростання захворюваності на туберкульоз. В Городищенській виявлено 7 хворих, що становить 297,3 випадки на 100 тис.; Михайлюцькій АЗПСМ — 124,0 випадки на 100 тис (5 хворих); Сульжинській і Ленковецькій — по одному випадку, захворюваність становить відповідно 59,0 і 96,0. Перевищують районні показники захворюваність у Хролинській АЗПСМ — 66,9 (2 хворих).

Як і в Україні, так в області й районі відмічається зростання кількості хворих з мультирезистентним туберкульозом (МРТБ). У 2017 році в районі виявлено 12 хворих з новими випадками МРТБ, питома вага яких становить 20,0 %, в тому числі, серед вперше виявлених 8 хворих та серед рецидивів — 4. Це частково пов’язано із впровадженням молекулярно–генетичних методів діагностики туберкульозу та значною мірою обумовлено неправильною організацією лікування хворих на туберкульоз з переважним перебуванням в умовах стаціонару без належних вимог інфекційного контролю, дефіцитом у забезпеченні протитуберкульозними препаратами для хворих на МР ТБ у попередні роки, недостатнім безпосереднім контролем за лікуванням, відсутністю системи соціально — психологічної підтримки хворих та управління побічними реакціями на протитуберкульозні препарати.

Зросла кількість хворих з асоційованим туберкульозом (ТБ/ВІЛ інфекція). Виявлено впродовж року 3 хворих, що становить 3,9 на 100 тис., в попередньому році таких випадків не спостерігалося. Переважно це недостатнє забезпечення хіміопрофілактикою (ізоніазідом) ВІЛ–інфікованих осіб та планового флюорографічного обстеження даної категорії.

Не дивлячись, що смертність у порівнянні з 2016 рокм знизилася на 8,5 %, 7 хворих із 9 померло до року спостереження, що становить 77,7 %. Такі хворі поступили в стаціонари у важкому стані з розповсюдженими формами туберкульозу та з супутніми хворобами. Вони своєчасно не зверталися за медичною допомогою в лікувальний заклад. Провина лежить і на первинній медичній ланці, де не в повному обсязі проводяться медичні подвірні обходи з метою виявлення хворих.

Серед вперше виявлених хворих в районі соціальна група складає 88,6 % (39 хворих), в тому числі непрацюючого працездатного віку — 54,3 % (24 хворих), пенсіонери — 25 % (11 хворих).

Актуальним питанням туберкульозу лишається його раннє виявлення, профілактика та своєчасно розпочате і в повній мірі отримане протитуберкульозне лікування. Безсимптомний перебіг туберкульозу на ранніх стадіях розвитку не рідкість, і лише флюорографічне обстеження дозволяє запідозрити початок розвитку та попередньо відібрати для поглибленого обстеження людей, стан здоров’я яких підозрілий на розвиток будь-яких легеневих захворювань.

Другим важливим методом раннього виявлення туберкульозу є туберкуліно-діагностика — метод, що використовується серед дітей, підлітків та молодих людей віком до 30 років.

Ще один, вкрай важливий метод виявлення та встановлення діагнозу туберкульозу — це дослідження мокротиння методом прямої мікроскопії мазка. Для покращення якості виявлення збудника туберкульозу в дослідженому матеріалі необхідне знання алгоритму забору мокроти та професійні знання лаборанта.

Важливими факторами в профілактиці туберкульозу залишаються щеплення і хіміопрофілактика. Враховуючи, що в районі епідемічні обставини з туберкульозом вкрай негативні, тому вакцинація, ревакцинація серед дітей лишається обов’язково — необхідною, звичайно.ю з дотриманням усіх вимог проведення щеплення.

Хіміопрофілактика перешкоджає переходу зараження в захворювання. Вона проводиться серед груп підвищеного ризику на туберкульоз серед дітей та дорослих. Проведення її згідно з вимог нормативних законодавчих актів значно підвищує шанс не захворіти туберкульозом.

Усі методи захисту організму людини від туберкульозу у поєднані з раннім виявленням хворих та їх лікуванням, а також здійсненням відомого комплексу загальнооздоровчих заходів та дієва підтримка державними органами виконавчої влади, здатні дати позитивні результати в боротьбі з туберкульозом.

За прогнозними оцінками при гірших, ніж сьогодні соціально-економічних умовах захворюваність туберкульозом через 10 років може збільшитись у 2 рази, смертність — у 2,5 рази; при таких, як сьогодні, соціально-економічних умовах захворюваність на туберкульоз може збільшитись у 1,5 разу, а смертність — у 1,7 рази; при кращих, ніж сьогодні, умовах захворюваність може збільшитись на 5–10 %, а смертність зменшитись на 10 %.

Будьте на сторожі свого здоров’я, дбайте про нього та здоров’я своїх дітей та близьких!

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині врятували чоловіка
На Хмельниччині горіли будинки та автівки
На Шепетівщині за добу під час пожежі загинуло двоє чоловіків, а ще один — травмувався
На Шепетівщині подружжя отруїлося грибами
На Хмельниччині працівники культури отримали нагороди
На Хмельниччині через замкнення електромережі горіла квартира

Читайте у цій рубриці



Укрзалізниця на період шкільних весняних канікул призначає додаткові рейси: деякі курсуватимуть через Хмельниччину
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Прогнози невтішні. Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай
Сезон пожеж: рятувальники закликають не спалювати суху траву
У сусідню з Хмельниччиною область приїхав головний рабин України
КРАІЛ повідомила які заборони введено для реклами азартного бізнесу
FacebookTelegramViberWhatsAppX