Чи опиняться душевнохворі на вулиці після реорганізації психлікарні у Шепетівському районі?

Чи опиняться душевнохворі на вулиці після реорганізації психлікарні у Шепетівському районі?

Хмельницьку обласну психіатричну лікарню № 2, яка розташована у селі Городищі Шепетівського району, невдовзі можуть реорганізувати, приєднавши до Хмельницької обласної психіатричної лікарні № 3, яка розташована у селі Яблунівка Славутського району.

Чому взялися за реорганізацію?

Реорганізацію проводять для економного і раціонального використовувати бюджетних коштів, ефективного використання матеріальних ресурсів та поліпшення організації надання спеціалізованої медичної допомоги мешканцям області. Відповідне рішення прийняли на черговій сесії Хмельницької обласної ради від 22 грудня 2017 року.

— У нас лікуються хворі на шизофренію та епілепсію, залишкові явища черепно-мозкової травми, розумово відсталі, — розповідає Неля Миленька, тимчасово виконуюча обов’язки головного лікаря психлікарні. — Хворих на алкоголізм наразі ми не лікуємо, тому з 80 ліжкомісць скоритили 20 ліжок саме для людей із таким діагнозом.

Дієвий спосіб позбавитися від алкогольної залежності пропонують на http://kod.od.ua за методикою Олександра Романовича Довженка. Кодування за цією методикою формує стійку байдужість до будь-яких алкогольних напоїв. Процес кодування відбувається за один сеанс, який триває 2 години. При цьому НЕ використовуються гіпноз та будь-які хімічні препарати. Основною умовою для кодування є — особисте бажання пацієнта позбавитися залежності.

Чи опиняться душевнохворі на вулиці після реорганізації психлікарні у Шепетівському районі?

Загалом, лікарня вже пройшла кілька етапів реорганізації. Для надання психіатричної та наркологічної допомоги дорослому населенню у 1967 році було створено 420 ліжкомісць. У зв’язку з оптимізацією нині залишилося лише 60.

На даний час у закладі функціонує чоловіче відділення на 35 ліжок та жіноче — на 25.

— На 25 запланованих хворих жінок у нас на сьогоднішній день 31 хвора, — розповідає далі Неля Петрівна. — Жінки хворіють на старечі хвороби — судинна деменсія, шизофренія та депресивні розлади. Чоловіки ж найчастіше страждають на шизофренію та психоорганічний синдром.

Також у 2017 році на базі закладу лікувалися 6 атовців, а у 2018 році вже пройшли лікування 2 атовці та один афганець.

— Вони мають безсоння, постійно перед очима стоять жахливі картини бойових дій, — розповідає про хвороби атовців лікарка. — Загалом, психічне загострення відбувається у весняний та осінній періоди.

Курс лікування у психіатричному закладі триває від 20 до 100 днів, але трапляються й такі випадки, коли виникає потреба продовжити його й надалі — до цілковитого одужання.

За словами головного лікаря, реорганізація передбачає скорочення ліжкомісць до 40. В селі Городищі відкриють лише відділення Яблунівської психлікарні, де залишиться мінімум медперсоналу — практично чергові лікарі.

— Проте реорганізація означає, що працівники лікарні — мешканці прилеглих сіл — залишаться без робочих місць, для яких заробітна плата є єдиним джерелом доходу, — говорить Неля Миленька. — Що буде з працівниками та хворими — ми не знаємо… Копія рішення Хмельницької обласної ради у психіатричну лікарню прийшла лише 5 березня цього року.

Чи опиняться душевнохворі на вулиці після реорганізації психлікарні у Шепетівському районі?

Економити на психічнохворих не вийде

Яким чином після реорганізації відбуватиметься економне й раціональне використання бюджетних коштів та ефективне використання матеріальних ресурсів, про яке йдеться в рішенні обласної ради, не розуміють ні головний лікар, ні медперсонал.

— Адже об’єднати два відділення — чоловіче та жіноче в один корпус у будь-якому разі не зможуть. Щодо економії електроенергії, то вона теж сумнівна, — сказала Неля Петрівна. — Світло горить у кожній палаті у темний період доби постійно, оскільки лікуються суїцидальні хворі, які можуть заподіяти шкоду не лише собі, а й іншим. На обґрунтування причини закриття лікувального закладу нам приходили листи з Департаменту охорони здоров’я Хмельницької обласної державної адміністрації про те, що працюють лікарі лише пенсійного віку, а також через відсутність ліцензії на наркотичні засоби. Адже попередній головний лікар перебував під слідством, відповідно, отримати ліцензію він права не мав. Ліцензія закінчилася 11 травня 2017 року, тому працювали без цього. А нову ліцензію ми оформили вже 21 грудня 2017 й дійсна вона до 21 грудня 2022 року.

Хворі та їх родичі вважають, що порушують їхні Конституційні права

За словами т.в.о. головного лікаря, реорганізація психлікарні потягне за собою негативні наслідки. Адже значно збільшиться час від початку захворювання до госпіталізації хворих, зростуть матеріальні витрати на транспортування хворих, а родичам доведеться долати набагато більшу відстань, аби їх провідати. Адже крім мешканців Шепетівщини, постійними пацієнтами є жителі найближчих районів — Славутського, Ізяславського, Полонського, Білогірського, Старосинявського, та міста Нетішин. Родичі хворих навіть пишуть відповідні звернення, де вказують, що не погоджуються з рішенням, щоб їх близьких відправляли на лікування в інше місце.

«За законом, ми, опікуни, маємо Конституційні права — вибір лікарні та лікарів, вибір на місцеперебування хворих, як нам зручно і матеріально не накладно. Нас примушують йти на крайнощі — будемо страйкувати, будемо голодувати, але своїх рідних, близьких хворих не дамо вивезти з нашої лікарні, не дамо знущатися над ними», — йдеться у зверненні.

Багато хворих через брак коштів не мають можливості добиратися до лікарні, в яку їх направляють.

— Ми не можемо відмовити хворим з інших районів, — розповідає Неля Петрівна. — Адже відповідно до закону, хворий має право обирати медичний заклад для лікування та лікаря.

Колектив психлікарні звернувся до служби примирення

Аби зберегти свої робочі місця, колектив створив ініціативну групу, яку очолила працівник психлікарні Майя Вітенко. Відтак, вони звернулися до Національної служби посередництва і примирення, аби посприяли вирішенню конфлікту.

Отож, розпорядженням Національної служби посередництва і примирення від 02.03.2018 року № 078-р зареєстровано колективний трудовий спір між найманими працівниками Хмельницької обласної психіатричної лікарні № 2 (село Городище Шепетівського району Хмельницької області) та Хмельницькою обласною радою.

Враховуючи надані відділенням НСПП в Хмельницькій області рекомендації, сторони колективного трудового спору 5 березня 2018 року підписали угоду про створення примирної комісії, делегувавши по чотири представники. Також підписано угоду про залучення до участі у вирішенні колективного трудового спору незалежних посередників Національної служби посередництва та примирення.

З метою вирішення вимоги «зупинити реорганізацію Хмельницької обласної психіатричної лікарні № 2 (с. Городище Шепетівського району) шляхом її приєднання до Хмельницької обласної психіатричної лікарні № 3 (с. Яблунівка Славутського району)» 13 березня 2018 року у приміщенні Федерації профспілок Хмельницької області проведено перше засідання Комісії. Про це йдеться на сайті Національної служби посередництва і примирення.

На початку засідання вирішено ряд організаційних питань: начальник Відділення Т. Бабич ознайомила присутніх із регламентом роботи Комісії, сторонами обрано голову та секретаря Комісії.

У засіданні Комісії взяли участь представники інших зацікавлених органів та організацій, зокрема, головний позаштатний психіатр Департаменту охорони здоров’я Хмельницької облдержадміністрації В. Демчук, юрисконсульт Департаменту фінансів Хмельницької облдержадміністрації О. Савчук, заступник директора Департаменту соціального захисту населення В. Паламарчук, голова Судилківської сільської об’єднаної територіальної громади Т. Котик, голова Хмельницької обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я В. Садома.

За словами голови Федерації профспілок Хмельницької області Геннадія Харьковського, на першому засіданні вислухали виступи сторін конфлікту.

Проте, підсумок засідання зовсім не задовольнив ініціативну групу представників Хмельницької обласної психіатричної лікарні № 2.

— Не прийшли на цю комісію представники Департаменту охорони здоров’я, відповідно, ми не змогли дійти «спільного знаменника», оскільки в обласній раді нам повідомили що ініціювали приєднання психлікарні саме Департамент охорони здоров’я на чолі з Яковом Цуглевичем, — розповіла Майя Олександрівна. — І оскільки він не прийшов, то вирішити ми нічого не могли.

Чи опиняться душевнохворі на вулиці після реорганізації психлікарні у Шепетівському районі?

Для довідки

У лікарні працює 88 осіб та 4 сезонних працівники — кочегари. Психіатрична лікарня розрахована на 60 ліжок. Територія психлікарні межує з Свято-Різдво Богородичним чоловічим монастирем, де душевно хворі можуть отримати духовне зцілення.

Чи опиняться душевнохворі на вулиці після реорганізації психлікарні у Шепетівському районі?

На балансі лікарні знаходиться трансформаторна підстанція, дизель-генератор, артсвердловина з водонапірною баштою. На території розташовано 2 відділення, адмінкорпус, кухня, приймальне відділення, лабораторія, архів, аптечний склад.

Чи опиняться душевнохворі на вулиці після реорганізації психлікарні у Шепетівському районі?

Чи опиняться душевнохворі на вулиці після реорганізації психлікарні у Шепетівському районі?

P.S.

Для повного, всебічного і об’єктивного вирішення спору Комісія вирішила провести наступне засідання вже у п’ятницю — 23 березня.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


4 коментарі до статті «Чи опиняться душевнохворі на вулиці після реорганізації психлікарні у Шепетівському районі?»

  1. Сергій коментує:

    Шановні працівники психлікарні №2 не дуріть людей цими фото, які Ви спеціально зібрали на показ, а розкажіть краще про ті фотографії які оприлюднені на сайті уповноваженої Верховної Ради України з прав людини де чітко видно який рівень надання допомоги, та в яких умовах перебувають люди. Та цю лікарню давно потрібно закрити а вони ще реорганізовують

  2. Наташа коментує:

    В мене там лежала мати, то ми такого страхіття натерпілись ні харчування ні умов для проживання, про медикаменти взагалі мова не йде все купи

  3. Катя коментує:

    Шановний Сергію ці фото були відзняті у звичайний робочий день кориспондентами газети а не спеціально відібраними як ви висловлюєтеся.І мова йде не тільки про хворих а й про персонал який там працює,а це більшість молодь в яких є діти і їх потрібно годувати. А ще як вам відомо в наш час людям складно знайти роботу.

  4. Наталія коментує:

    Ні в якому разі душевнохворі Шепетівського району не опиняться на вулиці,адже у них є змога отримувати медичну допомогу в значно кращих умовах так як у Ярмолинецькому р-ні в с.Скаржинці є обласна психіатрична лікарня номер 1,яка розрахована близько на 900 пацієнтів та має дуже гарні і великі можливості для повного ї якісного обстеження(електроенцефалографія,Рео-ЕЕГ ,УЗД,,рентгенологічне та лабораторні обстеження).Окрім лікарів психіатрів є також неврологи,терапевти,кардіолог,гінеколог,ендокринолог,окуліст,хірург,травматолог,що дозволяє в повному обсяз надати своєчасну та якісну медичну допомогу.У всіх відділеннях створені найкращі умови для перебування пацієнтів,є дитяче відділення,реанімаційне,а також відділення неврозів яких пацієнтам надається найякісніша медикаментозна та психотерапевтична терапія.На базі психологічноі дабораторіі проводяться як обстеження так і всі можливі види арттерапіі,психо корекційні заняття,переглядати кінофільми,концерти,в яких приймають участь самі пацієнти.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



У Хмельницькому добровольцям ЗСУ подякували за патріотизм та захист України
У Хмельницькому експонуються картини шепетівського художника
У Хмельницькому покажуть виставку живопису та скульптури відомої львівської мисткині
Правоохоронці з’ясували хто побив військовослужбовця у Хмельницькому
На Запоріжжі загинув кулеметник із Шепетівщини
Голова Хмельницької облради відзначила волонтера

Читайте у цій рубриці



Укрзалізниця на період шкільних весняних канікул призначає додаткові рейси: деякі курсуватимуть через Хмельниччину
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Прогнози невтішні. Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай
Сезон пожеж: рятувальники закликають не спалювати суху траву
У сусідню з Хмельниччиною область приїхав головний рабин України
КРАІЛ повідомила які заборони введено для реклами азартного бізнесу
FacebookTelegramViberWhatsAppX