Що змінилося у нарахуванні та стягненні аліментів?

Що змінилося у нарахуванні та стягненні аліментів?

В рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я маю право!» фахівці Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги підготували консультацію про зміни у нарахуванні та стягненні аліментів.

Аліменти — це необхідне відрахування, яке є важливим для забезпечення дитині комфортних умов проживання, допоки їй не виповниться 18 років. Зміни, що відбулися в 2017 році у сімейному законодавстві, внесли деякі корективи до нарахування, стягнення та сплати аліментів.

Отже, відтепер аліменти є власністю самої дитини, а не батьків. Останні тільки отримують і використовують їх від імені дітей.

Той із батьків, який проживає з дитиною, наділяється правом самостійно ставити перед судовими органами питання про обрання форми стягнення аліментів: у твердій грошовій сумі або у розмірі конкретної частки від доходу другого з подружжя. До цього вибір форми стягнення аліментів здійснювався тільки за судовим рішенням.

Був змінений і мінімальний розмір аліментів. Тепер суд не може визначити дитині розмір аліментів менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (до цього було 30 %).

У 2018 році на дитину до 6 років мінімальний розмір аліментів складає вже 746 грн на місяць, на дитину від 6 до 18 років — 930 грн.

У разі, коли сума прожиткового мінімуму збільшується, — розмір виплат перераховується. Спосіб стягування виплат визначається опікуном дитини.

Позивач має право вимагати збільшену частку виплат залежно від кількості дітей:

  • на 1-ну дитину — 25 % від доходу відповідача;
  • на 2-х дітей — 30 %;
  • на 3-х і більше — 50 % доходу платника, проте не більше 10 прожиткових мінімумів на дитину.

При досягненні дитиною позивача повноліття відповідач також може сплачувати аліменти якщо:

  • дитина навчається у вищому навчальному закладі на очній формі (але не довше, ніж до 23 років);
  • дитина має обмежені можливості для працевлаштування, пов’язані з фізичним або психічним здоров’ям.

Разом зі зміною розміру аліментів було внесено низку змін до порядку призначення аліментів. Призначити аліменти відповідачу можливо в наказному провадженні. Тобто сторона відповідача більше не зможе навмисно затягувати або зривати засідання. Крім того, під час розрахунків також будуть враховані всі великі покупки (вартість яких перевищує 10 прожиткових мінімумів), які зробив відповідач протягом останнього року. Це виключає можливість приховування будь-яких доходів від суду. До уваги братимуть і наявність будь-якого нерухомого майна у відповідача.

Виплата призначених аліментів може здійснюватися будь-яким способом: на банківський рахунок, поштовим переказом або готівкою. Розпоряджатися коштами самостійно дитина може при досягненні 14 річного віку. За кожен день прострочення платежу, відповідач сплачує додатковий відсоток від суми боргу. Перевіркою розподілу коштів на дітей займаються органи опіки (самостійно або на прохання відповідача). Якщо органом опіки буде встановлено факт нецільового розподілу коштів, відповідач має право звернутися до суду з проханням зменшити розмір аліментів.

Треба також зауважити, що платник має право притягти позивача до відповідальності за неналежний догляд за дитиною і навіть в окремих випадках — позбавити батьківських прав.

А от що стосується злісних боржників, то для них будуть вводитися обмеження, які діятимуть до повного погашення боргу неплатником перед своєю дитиною.

З-поміж обмежень, які будуть застосовуватися щодо злісних неплатників, передусім:

  • спрощена процедура заборони виїзду за кордон для тих з батьків, які понад 6 місяців сукупно не сплачують аліменти своїй дитині;
  • обмеження у праві користування транспортними засобами для батьків, які ухиляються від сплати аліментів понад 6 місяців, у праві полювання, використання зброї.

Починає працювати автоматизований обмін інформацією між Міністерством юстиції і Міністерством внутрішніх справ, за яким будуть виявляти боржників та застосовувати до них відповідні обмеження.

Державний виконавець отримує право складати протокол і направляти його до суду для застосування до боржника адміністративної відповідальності у вигляді суспільно-корисних робіт.

Серед новацій є норма, за якою той із батьків, з ким проживає дитина за рішенням суду, має право самостійно вирішувати питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку, за наявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби, про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
Аліменти у 2024 році: які суми виплачуються на дітей
На Хмельниччині чоловік, який не схотів працювати, потрапив за ґрати
Аліменти, розлучення і пенсія — основні юридичні проблеми ВПО на Шепетівщині
Для чого потрібна адвокатська допомога при податкових перевірках
На Хмельниччині чоловік хотів зменшити аліменти на доньку, бо у нього дуже великий дохід

Читайте у цій рубриці



За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
Коштовні годинники, елітні авто та старі пожежні депо: цікаві лоти на держторгах
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Хто матиме право на відстрочку і «бронювання» – аналітики пояснюють закон про мобілізацію
Хмельницькобленерго закликає економити електроенергію у вечірні години
Переселенці на Хмельниччині та ще у двох областях можуть отримати гроші на оренду житла
FacebookTelegramViberWhatsAppX