Що шепетівчанам варто знати про ротавірусну інфекцію?

Що шепетівчанам варто знати про ротавірусну інфекцію?

Управління держпродспоживслужби у Шепетівському районі застерігає краян щодо ротавірусної інфекції, яка найчастіше зустрічається у дітей.

В 2017 році в Хмельницькій області відбувся ріст захворюваності гострими кишковими інфекціями серед населення. Так, в області їх зареєстровано 3381 випадок — 261,8 на 100 тисяч населення, що на 9,13 % вище минулорічного показника. В Шепетівському районі показники захворюваності вище обласного рівня — 421,5 на 100 тисяч населення. Зросла захворюваність гастроентероколітів викликаних ротавірусом на 80 %.

Ротавірус — це гостра заразна недуга, що належить до кишкових інфекцій характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту. Найчастіше ротавірусна інфекція виникає у віці від 6 місяців до 3 років. Також інфекція може проявитися набагато пізніше, коли дитина почне відвідувати дошкільний заклад.

Малюки часто заражаються після контактів з хворими дітьми, вживання в їжу інфікованих ротавірусом страв і води та при контакті з іншими поверхнями та предметами, що могли бути забруднені фекаліями (іграшки, підлоги, меблі, одяг тощо). Збудники є стійкими до факторів зовнішнього середовища. Їм не страшні низькі температури і висушування. Загибель вірусу настає при нагріванні та при кип’ятінні.

Після потрапляння збудників в організм у дитини починається інкубаційний період, під час якого не проявляється ротавірусна інфекція. Тривалість цього етапу може становити від 1 до 4 днів. Після інкубаційного періоду виникають перші симптоми: підвищення температури тіла 37–39 градусів; блювота; рідкий стілець.

З метою профілактики дитині можна зробити щеплення від ротавірусної інфекції, але вакцинація не входить в обов’язковий календар щеплень, тому щеплення проводяться за власні кошти громадян. Для цього потрібно звернутися до свого сімейного лікаря, який надасть всю інформацію.

Під час захворювання необхідно дотримуватися заходів особистої гігієни, щоб запобігти зараженню: ретельно мити овочі та фрукти, бажано кип’яченою водою, особливо якщо вони призначені для дітей; а для маленьких діток — стерилізація пляшечок; купуючи продукт, зверніть увагу на умови реалізації та терміни придатності; молочні продукти, придбані у приватних осіб, піддавайте термічній обробці; не купуйте продукти сумнівної якості на стихійних ринках; всі продукти, що швидко псуються, зберігайте в холодильнику.

Що шепетівчанам варто знати про ротавірусну інфекцію?

Особи, що наглядають за хворими, повинні часто мити руки, обробляти руки антисептичними засобами. Забруднені поверхні повинні бути вимиті водою з милом. Обробка 70 % розчином етилового спирту інактивує ротавірус і попереджує передачу захворювання.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині діти вже місяць сидять без світла в будинку: батьки не відреагували на заклики поліції 
Хвороби молочних зубів — які бувають?
На Хмельниччині двічі рятувальники відчиняли двері, де опинилися замкненими малюки
Аліменти у 2024 році: які суми виплачуються на дітей
Діти отруїлися шоколадом з гуманітарки: у ньому були наркотики
У Грицівській громаді на честь загиблих захисників України висадили дерева

Читайте у цій рубриці



За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
Коштовні годинники, елітні авто та старі пожежні депо: цікаві лоти на держторгах
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Хто матиме право на відстрочку і «бронювання» – аналітики пояснюють закон про мобілізацію
Хмельницькобленерго закликає економити електроенергію у вечірні години
Переселенці на Хмельниччині та ще у двох областях можуть отримати гроші на оренду житла
FacebookTelegramViberWhatsAppX