Шепетівський ендокринолог порадив правила новорічного застілля

Шепетівський ендокринолог порадив правила новорічного застілля

В ніч з 31 на 1 січна мешканці Шепетівщини святкуватимуть Новий рік, як годиться за столом з найвишуканішими стравами та напоями. На жаль, для більшості таке розмаїття харчів спричиняє досить негативні наслідки, і їм буває важко «перетравити» це свято. Однак не варто впадати у відчай, існує безліч хитрощів, що дозволяють не переїдати в святкову ніч і не позбавляти себе радості, веселощів і повноцінної зустрічі довгоочікуваного свята. Крім здорової й корисної їжі, важливе також і естетичне задоволення від сервірування святкового столу. В цьому вам допоможе гуртовня посуду https://iposuda.com.ua/opt з кращими в Україні цінами. Спеціально для наших читачів ми підготували поради лікаря ендокринолога, як пережити новорічне застілля, щоб воно стало святом для душі, а не катуванням шлунка.

— У цьому випадку допоможе правильний водний режим до свят, — пояснила Олена Ковальчук, лікар-ендокринолог Шепетівської ЦРЛ.— Це значить, що всі травні ферменти, жовч, гормони, які регулюють роботу травних органів краще працюють при задовільному водному балансі. Охочим поласувати важливо пам’ятати, що нестачу води організм маскує під маскою голоду. Тому варто пити більше рідини. До того ж це допоможе уникнути переїдання. По друге, під час свят ми вживаємо велику кількість продуктів з високим глікемічним індексом, що в свою чергу може призвести до появи діабету, гіпертонічного кризу, навіть порушень мозкового кровообігу. Щоб цього не сталося бажано за святковим столом почати трапезу з їжі багатої на клітковину. Розпочніть трапезу з салатів, фруктів, а вже в другу чергу вживати «некорисну» їжу. І останнє правило стосується помірного вживання алкогольних напоїв. Ні в якому разі не змішуйте їх види.

З огляду на поради лікаря ми підготували кілька правил перевірених часом.

Правило перше — не голодувати протягом дня! Поширена думка про те, що ніби-то, якщо не їсти весь день 31 грудня, то в новорічну ніч їжа здасться в сто раз смачнішою, несе, безумовно, певне зерно істини. Однак не слід забувати, що це не більше, ніж ілюзія, самообман — людина просто-напросто настільки голодна, що будь-яка страва здасться їй шедевром кулінарного мистецтва. Тому не варто мучити свій шлунок голодом, всіх денних прийомів їжі потрібно дотримуватися. З невеликою поправкою: по-перше, їжа не повинна бути важкою, а по-друге, не варто вживати ті салати, якими планується прикрасити новорічний стіл. Крім того, дуже корисно напередодні свята випити кілька чашок ромашкового чаю. Ромашка сприяє виробленню шлункового соку, заспокоїть слизову і підготує шлунок людини до тривалого застілля. Тільки не варто заварювати ромашковий чай в пакетиках, краще купити аптечний збір квіток ромашки.

Правило друге — їжте повільно і обмеженими порціями! Зрозуміло, кожній господині, як і будь-якому гостю, хочеться спробувати всі страви з тих, що стоять на новорічному столі. Адже вони такі красиві і, напевно, надзвичайно смачні! Не треба пригнічувати в собі це природне бажання, потрібно лише класти черговий салат або десерт в свою тарілку НЕ гіркою, а обмежитися однією столовою ложкою. Таким чином, і господиня буде рада тому, що гості високо оцінили всі без винятку її кулінарні шедеври, і присутні не стануть докоряти собі в тому, що не спробували чогось. А шлунково-кишковий тракт при цьому не буде перенасичений. Слід пам’ятати, що поглинати їжу і жувати треба не поспішаючи, чергуючи застілля з прогулянками на свіжому повітрі, іграми, танцями. У ці перерви їжа частково перетравлюється, звільняючи місце для нової невеликої порції салатів, закусок або гарячого.

Правило третє — пийте правильні напої! На Новий рік, як правило, купується велика кількість газованих напоїв, які самі по собі ніяк не можна назвати корисними, а вкупі з рясною їжею — і поготів. Тому щоб ще більше не перевантажувати шлунок, бажано повністю відмовитися від них, замінивши солодку газовану воду мінеральною водою без газу. Що стосується алкоголю, то краще нічого, крім шампанського, не вживати. Однак, якщо до столу все-таки подані будь-які ще алкогольні напої, треба пам’ятати про основне правило їх вживання: змішувати і чергувати їх не можна, а градус повинен йти по наростаючій.

При дотриманні цих нехитрих правил будь-яке застілля, чи новорічне, чи інше, вдасться не дуже утомливим, шлунок не переповниться, а людина не буде відчувати дискомфорт під час і після свята. Всім смачного і з Новим роком!

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині чоловік два місяці цупив у супермаркетах
У Шепетівці громадянам пропонують пройти 8 діагностичних процедур і не тільки
У сусідній із Хмельниччиною області член ВЛК та ексвоєнком «торгували непридатністю»
На Хмельниччині десятки тисяч гривень повинен сплатити військовий, який був нетверезим на службі
На Шепетівщині перед судом постане лікар
Як вибрати міцний алкогольний напій: цікава добірка варіантів

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX